Ålesund kammermusikkfestival: Åpningskonsert

Morten Gaathaug. Pressefoto. Fotokjelde: Ålesund Kammermusikkfestival.
Morten Gaathaug. Pressefoto. Fotokjelde: Ålesund Kammermusikkfestival.
Torsdag, 15 juni, 2017 klokka 20:00
 • C.G Sparre-Olsen – Serenade for fløyte og strykere
 • Kjell Flem – Natur, for fløytesolo
 • Kjell Flem – Strykekvartett (urfremføring!)
Pause
 • Morten Gaathaug – Klaverkvintett (urfremføring!)
  • Allegro moderato ed espressivo
  • Scherzo, Presto
  • Adagio
  • Non troppo allegro, ma energico

Morten Gaathaug er født i 1955, og utdannet seg først ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Ved Baratt Due mottok han komposisjonsundervisning  av Johan Kvandal, samt pianoundervisning av Kari Edgren Gierløff. Gaathaug var statsstipendiat ved Musikkhøyskolen i Bratislava fra 1981 til 1982. Her lærte han klaver av Eva Fischerová og komposisjon av Vladimír Bokes. Under dette studiet ble Gaathaugs første strykekvartett uroppført. I dag underviser han i piano ved Kontra kulturskole i Ski , og har blant annet jobbet som musikkanmelder. Som komponist omfattet verkene hans i 2015 mer enn 100 stykker i ulike sjangere. I tillegg til en svært bred internasjonal orientering, har også Gaathaug vært opptatt av de nasjonale røttene sine.Han har derfor jobbet en del med norsk folkemusikk, som ofte setter preg på komposisjonene hans. Gaathaug har definert seg selv som en rendyrket romantiker, og har i sin stil en klar og enkel melodikk. Debutten gjorde han med en komposisjonsaften i Oslo den 10. april 1983. Han har siden den gang holdt mange konserter – både med egen og andres musikk. Ved flere av disse har han selv medvirket, enten som pianist eller dirigent. Morten Gaathaug satt to år i foreningen «Ny Musikks styre» (1985-87) og to år i styret for Norsk komponistforening (1990-92). Ved siden av komposisjonsvirksomheten arbeider også som klaverpedagog. I sammenheng med dette har han skrevet mye musikk for barn, deriblant en egen pianoskole basert på norsk folkemusikk.

I 1978 startet Gaathaug «The Norwegian Prokofiev Society». Dette forbundet har som formål å fremme Prokofievs musikk i Norge. I klaverkvintetten han skrev i 2005, som fremføres på årets kammermusikkfestival ,  kan man glimtvis eksempelvis ane inspirasjon fra nettop Prokofiev.

Carl Gustav Sparre Olsen (1903 – 1984) var utdannet fiolinist og komponist. Sparre Olsen sitt særpreget tonespråk avspeiler stor kjærlighet til norsk natur, men musikken er også krydret med religiøse lengsler og følelser. Produksjonen til Sparre Olsen omfatter 3 symfonier, samt en stor mengde korverk.

Medvirkende:

Stad
Avholdshjemmet
Kommune: