Ålesund kammermusikkfestival; Sacred consert

Duke Ellington. Fotokjelde: Ålesund Kammermusikkfestival.
Duke Ellington. Fotokjelde: Ålesund Kammermusikkfestival.
Laurdag, 17 juni, 2017 klokka 22:00

Duke Ellington omtale sine tre Sacred Concert-konserter som det viktigste han noen gang har skrevet. De tre konsertene ble skrevet i perioden
1965 til 1973. Originalt skrev Ellington verkene som enstemmige korarrangement, men de ble senere (1993) supplert med flere stemmer og fult storband av den danske komponisten, arrangøren, og professoren Jan Høybye, sammen med Peder Pedersen. Under fremførelser av Sacred concert, pleier en ofte å ta elementer fra alle de verkene. De ble en stor suksess i sin tid, og hadde flere opptredener både i USA og i Europa.

Duke Ellington ble født i 1899, og vokste opp i  den Amerikanske hovedstaden Washington D.C. Han kom fra en overklassefamilie, og fikk pianotimer allerede fra 7-årsalderen. Gjennom livet arbeidet han både som jazzpianist, orkesterleder og komponist/arrangør. Han flyttet hjemmefra som 19-åring, og starte med det samme sitt eget orkester. Populariteten til både Ellington selv og orkesteret steg gradvis. Gjennombruddet skjedde etter en opptreden på «The Cotton Club» (en jazzklubb i New York), noe som førte til en rekke konsertbestillinger og plateinnspillinger. Utmerkelsene til Ellignton har gitt han en stjerne på Hollywoods Walk of fame, og i 1969 ble han tildelt presidentens Frihetsmedalje. Selv om Ellington ofte omtales som pianist, var han sjelden med som solist sammen med orkesteret. Hans egentlige instrument sies gjerne å være orkesteret selv. Han oppredde med en rekke kjente musikere, utga omkring 100 album og spilte inn musikk for en rekke ulike filmer og Tv-serier, før han døde i 1974.  Han regnes som en av pionerene innenfor jazzmusikken, og musikken hans lever like sterkt den dag i dag.

Medvirkende:

 

Dette arrangementet er også en del av Sommerkonserter 2017 av Kirkene i Ålesund.

Stad
Ålesund Kirke
Kommune: