ÅSO: Kirkekonsert

Beethoven Missa Solemnis.
Beethoven Missa Solemnis.
Søndag, 29 november, 2015 klokka 18:30

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Missa Solemnis

Missa Solemnis er ett av de mest monumentale kirkemusikalske verker for kor, soli og orkester. Beethoven arbeidet med det i tre og et halvt år, fra 1819 til 1823. Det var den gang – og er fremdeles – banebrytende i sin behandling av tekstene i messens faste ledd: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus og Agnus Dei. Komponisten sprenger alle grenser for hva man kan forlange av de medvirkende: både kor og solister utfordres i yttergrensene av sitt omfang, og også orkesteret blir stilt overfor virtuose oppgaver. I harmonisk dristighet går Beethoven nye veier, enkelte passasjer virker så moderne at det kunne vært skrevet i går!

Selv om messen sprenger grensene for hva som er mulig å fremføre liturgisk, så er det ingen tvil om at komponisten selv tenkte verket fremført som gudstjeneste. I sin ungdom var Beethoven organist og spilte til gudstjenester, og selv om han etter hvert fikk et fjernere forhold til kirken, var han dypt religiøs, og Missa Solemnis er et vitnesbyrd om hans personlige forhold til, og kamp med «dogmene». I opplysningstidens ånd får vi i dette verket et enestående eksempel på en dristig og moderne tolkning av de gamle liturgiske tekster.

Isa Katharina Gericke er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Hochschule der Künste i Berlin. Hun vant 1. pris i den nasjonale Dronning Sonjas Musikkonkurranse i Oslo/Trondheim i mai 2001. Året etter mottok hun prisen som ‘Årets nykommer’ under festivalen Kissinger Sommer i Tyskland. Høsten 2003 debuterte Isa ved Den Norske Opera som Grete i Humperdincks Hans og Grete, og sang i 2008 rollen som Euridice i Monteverdis Orfeo i åpningssesongen av den nye operaen i Oslo. Som solist har Isa vært engasjert med bl.a Oslo Filharmoniske Orkester, BBC Symphonic Orchestra, Tsjekkisk Filharmoni, Akademie für alte Musik Berlin og Stavanger Symfoni- orkester. Hun har samarbeidet med dirigenter som bl.a Sir Andrew Davies, Manfred Honneck, Franz Brüggen, Rinaldo Alessandrini og Philipe Herreweghe.

Marianne E AndersenMarianne E Andersen er utdannet i London ved The Royal Academy of Music, hvor hun gikk ut med høyeste utmerkelse tildelt
av HRH prinsesse Diana, og ved The National Opera Studio. Hun har studert med Ileana Cotrubas, Vera Rozsa, Viorica Cortez, Kari Frisell og Ingrid Bjoner. I 1995 holdt hun sin debutkonsert i Universitets Aula med Einar Steen-Nøkleberg ved klaveret. Marianne E. Andersen har sunget konserter i New York, London, Barcelona, Lyon, Budapest, Reykjavik og Slovenia og gjestet festivaler som MITO Milano Torino, Israel Festival i Jerusalem; Edinburgh International Festival; Buxton og Cheltenham festivalene i England; Festspillene i Bergen, Olavsdagene i Trondheim, de norske kam- mermusikkfestivalene samt Ultima festivalen i Oslo. Hun har sunget ved Den Norske Opera, Scottish Opera, Welsh National Opera, Opera Vest, Opera Østfold, Music Theatre Wales, Staatstheater Darmstadt, Wiesbaden og Oldenburg.

Bror Magnus TødenesBror Magnus Tødenes (født 1993) er oppvokst i bygda Eiksund på søre Sunnmøre. Han interesserte seg tidlig for musikk, og veien gikk fra pianotimer i åtte års alder, via elektrisk gitar og frem til klassisk sang og opera. Som 17 åring ble han tatt opp i talentutviklingsprogrammet ”Unge Musikere” som sanger ved Institutt for Musikk ved NTNU i Trondheim og har avsluttet 2. året på Bachelorstudiet i klassisk sang og opera. Høsten 2014 flyttet han til Roma for å studere ved Conservatorio di Musica Santa Cecilia. Der vil han ytterligere fordype seg i italiensk opera og Bel Canto-stilen med bl.a. professor Elizabeth Norberg-Schulz som lærer.

Han forener sitt talent og musikalitet med målrettet arbeide, entusiasme og dyp interesse for operafaget. Han beskrives nå som en spintotenor og har opparbeidet et stort og variert repertoar innen lieder og opera.

Han har mottatt flere talentstipend, og fikk i 2013 Erling Kroghs sangerlegat utdelt ved Den Norske Opera – som yngste utøver noensinne. Han har medvirket på flere konserter med etablerte orkester som Trondheimsolistene, Trondheim Symfoniorkester og KORK (Kringkastingsorkesteret). Sin profesjonelle operadebut hadde han med rollen ”Fridtjof” i Kiberodysséen urfremført under Festspillene i Nord-Norge sommeren 2014.

November 2014 lanseres Bror Magnus internasjonalt på Simax Classic med CDen ”Remembering Jussi”. Han akkompangneres her av Håvard Gimse (piano) og Kringkastningsorkesteret (KORK) med Ingar Bergby som dirigent.

Han er valgt ut til det prestisjefylt Salzburg Young Singers project på Salzburg Festival i 2015.

Johannes WeisserJohannes Weisser: Siden sin debut på Den Norske Opera og på Komische Oper Berlin i 2004 har Johannes Weisser vært engasjert på Staatsoper Berlin, Théâtre des Champs-Elysées, Theater an der Wien, Théâtre de La Monnaie i Brussel, Opera Bilbao, Opéra National du Rhin Strasbourg, Opéra de Dijon, Det Kongelige Teater i København, Festspielhaus Baden-Baden, Innsbrucker Festwochen der alten Musik, Festival d’Aix en Provence, Festival de Radio France, Edinburgh International Festival, Festival van Vlaandern, Salzburger Festspiele og Festspillene i Bergen.

Han er en meget etterspurt konsertsanger og opptrer i mange av Europas største konserthus og samarbeider med flere av verdens ledende dirigenter. Han er også svært aktiv og etterspurt som fortolker av ”Lieder”. Han opptrer jevnlig med pianister som Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland i konserthus og på festivaler i inn og utland.

Bjarte EngesetBjarte Engeset er Ålesund Symfoniorkesters faste kunstneriske leder, en rolle som han også hadde tidlig i sin karriere. Han er opprinnelig fra Ørsta. Sin utdanning i direksjon fikk han ved Sibeliusakademiet i Finland, og hans diplomeksamen derfra var en av de beste i akademiets historie. Engeset har blant annet ledet Tromsø Symfoniorkester, Det Norske Blåseensemble, Opera Nord og har vært leder for Nordlysfestivalen. Han har også dirigert og turnert med mange av de største europeiske symfoniorkestrene. I tillegg har han gjort en lang rekke plateinnspillinger. Han har gitt ut mer enn 30 CD-er. Flere av dem er bestselgere, slik som innspillingene av Johan Svendsens symfonier, Geirr Tveitts orkestersuiter «100 Hardingtonar» og pianokonserter med Håvard Gimse som solist. Engeset dirigerer to av Ålesund Symfoniorkesters konserter denne sesongen.

Stad
Ålesund Kirke
Kommune: