Bjørnsonfestivalen

Onsdag, 29 august, 2012
Torsdag, 30 august, 2012
Fredag, 31 august, 2012
Laurdag, 1 september, 2012
Søndag, 2 september, 2012

Knausgård og Lindstrøm til Bjørnsonfestivalen!

Karl Ove Knausgård, Nordisk råds litteraturprisvinner Merethe Lindstrøm, Kongo-kjennerne David Van Reybrouck og Morten Strøksnes og krimforfatterne Jørn Lier Horst og Torkil Damhaug og er blant gjestene som kommer til årets Bjørnsonfestivalen.

-Vi får et sterkt program og gleder oss veldig til den første festivalen på Plassen, sier Rolf Magnus Orø og Synnøve Haga i festivalen.

Bjørnsonfestivalens programarbeid har pågått jevnt gjennom vinteren og våren, og i dag offentliggjøres de første av festivalens mange gjester. De kunstneriske rådgiverne Synnøve Haga og Cathrine Strøm står bak det meste av årets programarbeid, og sammen med festivalens nye leder Rolf Magnus Orø gleder de seg til å ønske alle regionens litteraturinteresserte velkommen til Plassen.

Knausgård kommer
En av gjestene som er klar for festivalen er Karl Ove Knausgård.
- Knausgård mottok Bjørnsonstipendet i 1999, et stipend som deles ut på festivalen hvert år til en ung og lovende forfatter. Nå synes vi det er stas å ha ham tilbake, og vi håper og tror at mange vil ha lyst til å møte ham i Molde. Det blir ikke vekt på Min kamp under Bjørnsonfestivalen, men isteden gleder vi oss til å bli kjent med andre sider av forfatterskapet hans. Han og den svenske kunstfotografen Thomas Wågström skal blant annet snakke om boka Alt som er i himmelen som de lanserte forrige uke. Dette er en fotobok i grenselandet mellom dokumentasjon og poesi hvor Wågström har fotografert himmelen mens Knausgård har skrevet et tankevekkende essay om alle tings konstante forandring og bevegelse, og om umuligheten av å fastholde selv et øyeblikk. I tillegg skal han snakke med den svenske forfatteren Maria Zennström som han beundrer dypt. I 2010 ga hun ut den kritikerroste romanen Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?, en bok Knausgård for tiden oversetter til norsk, forteller Synnøve Haga.

Merethe Lindstrøm og detektime
En annen forfatter festivalen ser frem til å ha som gjest, er Merethe Lindstrøm, som mottok både Nordisk Råds litteraturpris og Kritikerprisen 2011 for Dager i stillhetens historie.
-Hun skal være med på flere arrangement, og i tillegg til å være i Molde skal hun besøke Averøya og være med på kulturkafé der, sier Rolf Magnus Orø.
For de mange kriminteresserte vil det også være noe å glede seg til på årets festival. Der møtes nemlig Jørn Lier Horst, en av Norges mestselgende krimforfattere og mottaker av Bokhandlerprisen i 2011 for Vinterstengt og Torkil Damhaug som nylig mottok Rivertonprisen for Ildmannen.
-Bøkene til Horst om politimannen William Wisting har blitt svært godt mottatt. Horst er selv etterforskningsleder i politiet, og kjenner godt miljøene og metodene han skriver om. Damhaug derimot har jobbet som lege ved psykiatriske institusjoner, og på festivalen skal de blant annet snakke om hvordan bakgrunnene deres preger bøkene de skriver, sier Synnøve Haga.

Hawthorn, Strøksnes og Reybrouck om Kongo
Under festivalen skal Teatret Vårt ha premiere på forestillingen Til Kongo!, et stykke som baserer seg delvis på Joseph Conrad sin roman Mørkets hjerte og historien til Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.
-Bjørnsonfestivalen vil ha flere litterære arrangement i tilknytning til denne forestillingen. Blant annet kommer Jeremy Hawthorn, professor i moderne britisk litteratur ved NTNU og en internasjonalt anerkjent Conrad- ekspert for å snakke om Joseph Conrad og Mørkets hjerte. I tillegg er vi veldig glade for at belgiske David Van Reybrouck har takket ja til å komme. Han har gitt ut storverket Kongo. I Afrikas hjerte som kom på norsk i fjor og fikk glimrende anmeldelser. Boka er en monumental fortelling om dette enorme og sammensatte landet midt i Afrika, og Reybrouck gjorde flere hundre intervjuer i forbindelse med bokarbeidet. Under festivalen skal han møte Morten Strøksnes som har fulgt saken til Moland og French i en årrekke, og som ga ut Et mord i Kongo i 2010, sier Haga.

Bjørnsonfestivalens hovedmål er å fremme interessen for litteratur og skrivekunst. Festivalen ble etablert i 1992, som Norges første litteraturfestival.

Stad
Bjørnsonfestivalen i Molde og Nesset
Sandv. 4
6413
MOLDE
Kommune: