Chryssilis av Henning Sommerro

Chryssilis av Henning Sommerro. Framside: Norsk Musikkforlag AS.
Chryssilis av Henning Sommerro. Framside: Norsk Musikkforlag AS.
Søndag, 24 juni, 2018 klokka 20:00

Om stykket: En dansk prest var død og den senere salmedikteren og biskopen Thomas Kingo (1634-1703) fikk tilbud om å ta over stillingen. Som skikken var på den tiden måtte han også ta over enken. Hun het i dette tilfelle Cille Balkenborg og var prestedatter født i Sunndalen på Nordmøre. Kingo ble stormende forelsket og skrev det storslåtte kjærlighetsdiktet Chrysillis til henne. Etter bare ett års ekteskap døde Cille, men hun rakk nok på å fortelle sin mann om Sunndalens høye fjell noe som gjorde han i stand til å skrive bl.a. salmen ”Nu rinner solen opp.”

Denne historikken kom for en dag da Sommerro ble spurt om å skrive et stykke for Catriona MacKay og Chris Stout som bl.a skulle framføres i Fife i Skottland. Fife viste seg å være stedet Kingo sin bestefar reiste emigrerte ifra for å bosette seg i Danmark.

Med disse hendelsene hengende over komponeringen ble stykket Chrysillis til en tonereise. Fra Skottland, via Danmark til Norge. Hver sats har et tema komponert av Sommerro satt opp imot en melodi fra de respektive landene. Til slutt blandes alle melodiene sammen til en liten finale.

Catriona og Chris er også musikere som elsker å improvisere, så de har fått en viss frihet til å gjøre det.

Til slutt kan nevnes at tonen(e) C er viktig. Med alle c-navnene var ikke det til å unngå…

Stad
Sunndal kulturhus
Auragt. 2
6600
Sunndalsøra
Kommune: