Cirkus Cirkör: Epifónima

Cirkus Cirkör. Fotograf: Maryam Barari. Fotokjelde: Fosnavåg Konserthus.
Cirkus Cirkör. Fotograf: Maryam Barari. Fotokjelde: Fosnavåg Konserthus
Torsdag, 28 mars, 2019 klokka 19:00

Cirkus Cirkör er tilbake – og med hvilket budskap!

Fosnavåg konserthus presenterer verdskjende Cirkus Cirkör. Det er ein grunn til at Cirkus Cirkör har ein trofast skare norske fans; dei gir deg ei fenomenal blanding av dans, akrobatikk og musikk. Nå kjem dei tilbake til Fosnavåg med sin aller siste produksjon – Epifónima.

I Cirkus Cirkör si nye framsyning utfordrar sju kvinnelege sirkusartistar tradisjonelle strukturar og hierarkiar. Epifónima, som betyr utrop på gresk, har blitt inspirert av samtidige så vel som historiske kvinnesaksforkjemparar.

«Den gemensamma styrkan är huvudsaken. Epifónima vill visa vad kvinnors samlade arbete och uthållighet betyder för samhällsstrukturernas förändring och utveckling. Artisterna gör det tydligt och storartat» – Tilde Björfors

Det er ei sirkusframsyning skapt av kvinner med berre kvinner på scena – akrobatikk, sang, dans, hårhenging, roue cyr og handståande blanda med vakker musikk. Resultatet er, som Folkbladet skriver, «Enestående akrobatiske nummer og et budskap som man ikke kan gå glipp av. Cirkus Cirkörs siste forestilling ‘Epifónima’ tar publikum med på en reise av det sjeldne slaget.»

I Epifónima jobbar ensemblet grenseoverskridande og medskapande saman med det kreative teamet. Framsyninga er eit allkunstverk skapt av alle involverte. Ensemblet består av sju kvinnelege sirkusartistar frå Hellas, Canada, Palestina, Polen, Sverige og Sveits – og komponisten er frå Noreg.

«Det är mindre än hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. I vår ensemble finns det de som fortfarande inte har rätt att rösta i sitt hemland. Tack vare århundraden av kamp har vi fått möjlighet att skapa den här föreställningen med ett i princip helkvinnligt kreatörsteam. Varje privilegium och möjlighet som jag har idag är möjliga tack vare de som har gått före mej.» – Tilde Björfors

Rett til en stemme – stemmerett
Musikken er komponert av Rebekka Karijord, som også laga musikken til Circus Cirkörs framsyning «Wear it like a crown». Musikken er i all hovudsak skapt av rytmer og kvinnelege stemmer som Karijord har samla frå alle verdshjørner og som blir blanda med ensemblet sine eigne stemmer.

Grenser og begrensninger
Epifónima er en naturlig fortsettelse av Tilde Björfors siste forestillinger «Borders», «Limits» og «Movements», som dreide seg om grenser, begrensninger og migrasjon.

«Vi har ju redan sett vad krig skapar och vilka låsningar det leder till! I den här produktionen vill vi undersöka vad som händer om vi bryter de traditionella hierarkierna, tänker cirklar istället för räta vinklar, ser varandra i ögonhöjd istället för uppifrån och ner, och går i bredd istället för på led.» – Tilde Björfors

Epifónima er produsert i samarbeid med Östgötateatern og er skapt både i Cirkörhuset i Alby samt i residens i Norrköping i august/september 2018.

«Storslagen hyllest av den kvinnelige råstyrken» – DN

«Det er virkelig fantastisk og rasende vakkert» – Folkbladet

«Kreativt, vakkert, ofte uventet. Umerkelig glir det ene over i det andre. Et fellesskapets allkunstverk» – NT

«Vanskelig å motstå Cirkörs menneskelige pusterom» – SVD


ENSEMBLE OG KREATIVT TEAM

På scenen
Lisa Angberg – håndstående artist som nylig medvirket i «Kinema» av Circo Aero og i Cirk La Putykas «Roots». Utdannet ved DOCH (Dans- och Cirkushögskolan) i Stockholm.
Eirini Apostolatou – performancekunstner og koreograf, utdannet ved danseskolen i Athen. Hun har bakgrunn som gresk mester i gymnastikk. Apostolatou underviser i dans og fysisk teater, og medvirker i kompanier rundt om i Europa.
Kajsa Bohlin – akrobat og poet utdannet ved DOCH (Dans- och Cirkushögskolan) i Stockholm. Hun skrev blant annet tekst til Cirkus Cirkörs «Borders», har opptrådt i Cirk La Putykas «Risk» og i «Höstsonaten» på Göteborgs Stadsteater.
Sarah Lett – studert sirkus i Montreal og Quebec, turnert med Cirque du Soleil og var nylig med i Circus Cirkörs forestillinger «Satyagraha» og «Limits», samt i produksjonen GYN?IDES. Hun spesialiserer seg på tissue og roue cyr.
Lucie N’Duhirahe – luftakrobat fra Sveits, som studerte ved National Center of Circus Arts i London. Hun har turnert rundt om i Europa med sitt eget kompani Collectif and then… og var i 2017 med i «Aida» på ENO (English National Opera).
Ashtar Muallem – danser og tissueartist som begynte sin sirkuskarriere ved den palestinske sirkusskolen og videreutdannet seg i Frankrike på National Center of Circus Arts, CNAC. Muallem har blant annet turnert med Les Ballets C de la Bs «Badke» og Circus Cirkörs «Movements».
Karolina Wojtowicz – utdannet ved AFUK i København, har en bakgrunn innen klassisk ballett og har spesialisert seg på kinesisk påledans og hårhenging.

Musikk av Rebekka Karijord
Musikken er komponert av den norske sangeren og komponisten Rebekka Karijord som tidligere laget musikken til Circus Cirkörs forestilling «Wear it like a crown». Karijord har også komponert musikken til flere filmer, TV- og teaterproduksjoner. Hun har utgitt fem plater under eget navn, sist albumet «Mother Tounge», utgitt i 2017.

Regi av Tilde Björfors
Tilde Björfors er grunnlegger og kunstnerisk leder av Circus Cirkör og professor i nysirkus. Björfors har regissert de fleste av Cirkörs forestillinger, blant annet de siste suksessene «Limits», «Knitting Peace», «Wear it like a crown» og «Inside Out», som turnerte i Sverige og internasjonalt. Hun har også vært sirkusregissør for forestillingene «Romeo & Julia», «Trix», «Havfruen» og «Momo eller kampen om tiden» med flere.

I 2016 ble Björfors og Cirkus Cirkör tildelt Svensk Teaterkritikers Forenings teaterpris samt Expressens teaterpris «En bit av Georgs Hatt». Året etter ble hun belønnet med den svenske europabevegelsens utmerkelse «Årets Europé 2017».

På turné
Joakim Björklund – lydtekniker og scenemester
Liv Karlsson – teatertekniker, rekvisitter
Vilhelm Montán Lindberg – lystekniker
Irene Ramilli – regiassistent og turnéleder
Jessica Thorzén – sjåfør

Kreativt Team
Jonna Bergelin – kostymedesign
Marta Forsberg – lyddesign
Susanna Hedin – lysdesign, Lumination of Sweden
Anna Lagerkvist – påle- og klovnecoach
Kajsa Lindgren – lyddesign
Linda Sandberg – sminkedesign
Fanny Senocq – scenografi og rekvisitter
Nandi Vileika Voice – stemmecoach
Methinee Wongtrakoon – koreograf

Stad
Fosnavåg Konserthus
Gerhard Voldnes veg 7
6091
Fosnavåg
Kommune: