To damer To herrer - Hemsing/Larsen

Hemsing og Larsen. Pressebilete. Fotokjelde: Surnadal Kulturhus.
Måndag, 25 mars, 2019 klokka 19:00

en var ikke akkurat beskjeden omtalen man kunne lese i avisene etter debutkonserten til Hemsing/Larsen. Når Eldbjørg og Ragnhild Hemsing og Gjermund og Einar Olav Larsen holder konsert, er det duket for en heftig opplevelse med disse søskenparene, som på hvert sitt felt regnes blant landets fremste. De presenterer et program som spenner fra folkemusikk fra Valdres og Trøndelag til verker av Bach, Ole Bull og kvartettens egen Gjermund Larsen!

”Applausen og superlativene ville ingen ende ta etter at Hemsing/Larsen hadde bukket og takket for seg etter den store Hilmar-konserten i Steinkjer kirke.

– Dette var magisk! Det er det største jeg har vært med på! Jeg klarte nesten ikke å puste! Slik lød kommentarene av de som opphøyd gikk ut av kirken lørdag kveld.”

Eldbjørg Hemsing (f. 1990) fra Valdres blir regnet som en av Norges mest lovende unge musikere. Hun har spilt med flere ledende profesjonelle symfoniorkestre, blant annet Stavanger Symfoniorkester med Alan Buribayev, Trondheim Symfoniorkester med Josep Caballé-Domenech og Nick Davis, Kringkastingsorkesteret med Peter Szilvay, Stabsmusikken i Oslo med Ole Kristian Ruud, Tromsø Symfoniorkester, Oslo Camerata og Trondheimsolistene. Av utenlandske orkestre kan nevnes Zürich Chamber Orchestra, Sinfonia Finlandia i Jyväskylä, Czech Chamber Orchestra of Pardubice, Ashland Symphony Orchestra i USA og tre ganger med Ukranian National Philharmonic Orchestra. Eldbjørg fikk æren av å åpne Nobelkonserten i Oslo Rådhus 2013.
I mars 2018 kom hennes debutalbum, utgitt på BIS med Wiener Symphoniker og Olari Elts.
www.eldbjorghemsing.info

Ragnhild Hemsing (f. 1988) har spilt på alle store festivaler og konsertsaler i hele Norge, inklusive Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikk Festival, Hardingtonar og Førde Internasjonale verdensmusikkfestival, og stiller gjerne med både folkemusikk og klassisk musikk på programmet. Hun har også spilt på Nordlysfestivalen i Tromsø og på kammermusikkfestivalene i Stavanger, Trondheim og Harstad, i Wigmore Hall, Verbierfestivalen, Bellerive Festival i Sveits og AlpenKlassik i Tyskland. Ragnhild har mottatt en rekke priser, inkludert førstepremie og EU-prisen på Kocian International Violin Competition, førstepremie og Spesialprisen på European Music Prize for Youth i 2003, i tillegg til å ha vunnet alle større konkurranser for ungdom i Norge. I 2014 ble hun den første i Norge, og den yngste noensinne, til å motta den prestisjetunge tyske Beethoven Ring Prize.

www.ragnhildhemsing.com

Einar Olav Larsen (f. 1979) driver som frilans folkemusiker og pedagog med base i Verdal i Trøndelag. Han har hatt en omfattende virksomhet siden han gikk ut fra Spelemannskolen ved Ole Bull Akademiet i 2000. De siste årene har han bl.a. vært aktuell med sin egen trio og spilt mye med sin bror, Gjermund Larsen. Sammen mottok de Spellemannsprisen 2015, klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk, og de to har nå samarbeidsprosjekter med Hemsingsøstrene og Trondheimsolistene.

Av andre priser kan nevnes Osa-prisen, Hilmar Alexandersen musikkpris, Ole Vig-prisen.
Turnéring i inn- og utland kombineres med en sterk lokal forankring og han spiller like gjerne til dans som til konsert.
Foruten den vanlige fela, bruker Einar Olav hardingfela en god del. Han er en av få som er A-klasse-spellmann på både fele og hardingfele.
Einar Olav sitt musikalske utgangspunkt er arven etter Hilmar Alexandersen, en av norges fremste folkemusikere på forrige århundre, og rytmisk og særprega Verdals-spell.
www.einarolavlarsen.no

Gjermund Larsen (f. 1981) ble den første til å avlegge Diplomeksamen i folkemusikk på fiolin ved Norges Musikkhøgskole i Oslo våren 2008. Hans musikalske utgangspunkt er tradisjonsmusikken fra Verdal, og etter felespilleren Hilmar Alexandersen (1902-1993) fra Steinkjer.
Som komponist har Gjermund siden 2008 vært svært aktiv; Fire plateutgivelser med Gjermund Larsen Trio, tre folkemusikksuiter skrevet til Trondheimsolistene, folkemusikksuite til Det Norske Solistkor, Musikkdramaet ”Folkehelten” ved Nord-Trøndelag Teater, samt en rekke bestillingsverk til norske festivaler.
Som solist har Gjermund spilt med noen av de fremste kor og orkestre i Norge og Europa; Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, London Philarmonian, SWR Sinfonieorchester (Tyskland), Ensemble Modern (Tyskland), Trondheimsolistene, Danmarks Radiokor og Det Norske Solistkor. Gjermund opptrer ellers med bl.a. Hemsingsøstrene, Frode Haltli og bror Einar Olav Larsen. Han har vunnet Spellemannprisen seks ganger, og ble i 2010 nominert til Grammy for plata ”In folk style”, sammen med Trondheimsolistene.

www.gjermundlarsen.com

Stad
Surnadal kulturhus
Kommune: 
Kategori: