"En komikers oppvekst"

Laurdag, 18 februar, 2012 klokka 21:00:00

Intet er hellig når stand-up komikeren Juha Lindström går på scenen. Han er rappkjeftet, ovenpå og først og fremst vanvittig morsom.

Han spiller for fulle saler på sin turné over hele landet mens publikum vrir seg i latter. Men når han senere på kvelden sitter alene på hotellets restaurant, skyller ensomheten innover ham. Han gjenopplever episoder fra barndommen, hvor skolegårdens brutale kamp for overlevelse fikk ham til å velge rollen som klassens klovn.

Den voksne Juha Lindströms tilbakeblikk på barndommen er en beretning om mobbing og rangorden. Om å være ensom og annerledes. Det er en beretning om å vokse opp i en liten by i Sverige på 70-tallet. Vi møter Thomas som blir mobbet til han går i stykker, og stygge Jenny som i hemmelighet er Juhas beste venn. Stygge Jenny som Juha svikter som anden Judas. Og Eva-Lena og Pia som alle liker. Og Stefan og Lennart selvfølgelig som bestemmer det hele.

Det er tiden frem til sjette klasse disse tilbakeblikk fokuserer på. Mellomfasen mellom barndom og pubertet.

En komikers oppvekst handler om barndom og oppvekst. Om barns ubarmhjertighet og voksne som ikke ser og ikke griper inn. Den handler om klovnens rolle, om å forråde de svakeste og seg selv ved å prøve å behage de sterkeste og spille en annen enn den man er. Det er en varm, tragikomisk beretning, gripende og grusom i sin ærlighet.

Jonas Gardells roman En komikers oppvekst utkom i 1992 og ble en av Gardells største suksesser. På Verdens Bokdagen 13. april 2000 fikk alle svenske elever i 8. klasse boken som gave.

Vi gleder oss til å presentere Daniel Karlsson i rollene som både den voksne Juha Lindström og den 12-årige. Regien har Ivar Tindberg.

Forestillingen veksler mellom den tradisjonelle teater-monolog og moderne stand-up komedie.

Av Jonas Gardell
Tekstutdrag: Thomas Bjørnager
Regi: Ivar Tindberg
Med: Daniel Karlsson

Stad
Eksterne teatre
Eksterne teatre
6025
ÅLESUND
Kommune: