Fagre Sunnmør: Per Bolstad i ord og toner

Statue av Per Bolstad. Fotokilde: Ålesund kommune.
Statue av Per Bolstad. Fotokilde: Ålesund kommune.
Søndag, 14 juni, 2015 klokka 17:00

Håvard Svendsrud, i spissen for et stjernelag av musikere, presenterer musikk av Ålesundskomponisten Per Bolstad på en festkonsert på Arbeideren. 

Ålesunderen Per Bolstad er med sine 600 ”danser i gammel stil”, en av Norges mest produktive komponister. Han ble født 28. juni 1875. Han var i sin samtid en tydelig og karakteristisk stemme i det offentlige kulturbildet, og hans musikk har i langt over hundre år vært gjenstand for en stor beundring og interesse. Per Bolstad er av Sunnmøres og Vestlandets aller største tonekunstnere gjennom tidene. 

Mange av Bolstads slåtter har fått titler med stedsnavn. Av hans aller mest kjente slåtter er valsene ”Fagre Stryn”, ”Fagre Sunnmør”, ”Sommerkveld på Videsæter” og ”Det glade Ålesund”. Disse og flere til vil publikum få oppleve på konserten i Arbeideren.

Trekkspilleren Håvard Svendsrud er internasjonalt anerkjent og prisbelønnet musiker med bakgrunn fra Barratt Due musikkinstitutt. Svendsruds ensemble lanserer sommeren 2015 en ny plate som utelukkende inneholder musikk av Per Bolstad. Her har Svendsrud valgt ut noen kjente, men også noen svært sjeldne Bolstad-slåtter.  Platen slippes i forbindelse med konserten på Arbeideren, og lanseringen blir videre fulgt opp med konserter i Strøm Kirke (Sør-Odal) og Blaafarveværket (Modum).

Håvard Svendsruds ensemble vil ved konserten i Ålesund bestå av Håvard Svendsrud og Rolf Nylend (trekkspill), Arvid Engegård og Ove Kvangarsnes (fiolin), Geir Henning Braaten (klaver) og Arnfinn Blindheim (bass).

Ørskog Trekkspelorkester medvirker også i konserten, og vil i tillegg til musikk av Per Bolstad også spille musikk av Ørskog-komponisten Jens Synnes.

Fiolinisten Arvid Engegård og pianisten Geir Henning Braaten vil spille et kontinentalt stykke salongmusikk som Bolstad skrev; den sjelden oppførte ”Landlig vise”.

Kveldens programvert er Kjell Opsal fra Sjøholt, som gjennom konserten vil fortelle om Per Bolstads eventyrlige liv i musikkens tjeneste. 

I foajeen spiller Hardingfelelaget og rekrutteringsgruppa "Futt og Fart" fra UL Ivar Aasen.

Det blir salg av kaffe / kake, og CD-er  i pausen.

Se en smakebit fra konserten her: https://www.youtube.com/watch?v=hQv_1Dn4Jlc

Stad
Arbeideren
Kommune: 
Tema: