Fjord Cadenza - Moser/ Trondheimsolistene, Fosnavåg

May-Brit Moser. Foto: TiTT Melhuus/ Kavli Institute for Systems  Neuroscience
May-Brit Moser. Foto: TiTT Melhuus/ Kavli Institute for Systems Neuroscience
Søndag, 19 august, 2018 klokka 19:00

May-Britt Moser forteller om forskningen sin på en spennende, gripende og ofte humoristisk måte. Hun er en historieforteller som fanger tilhøreren og tar oss med på en reise langt inn i vårt eget hode. Vi får høre om celler som jobber hardt natt og dag for å holde styr på oss. Som oftest går det bra, men med ca hundre milliarder celler mellom ørene så er det ikke rart om det går litt i surr av og til.

Mange forskjellige celler med mange forskjellige oppgaver. Jeg husker veien til butikken. Her kommer et kryss. Hvor fort går jeg? -det forteller fartscellene meg. «Se opp - her kommer en kant», roper kantcellen, og du unngår å falle. Og selvsagt vil May-Britt fortelle om gridcellene. De som samler sammen masse informasjon og lager kart. Kart som vi til en hver tid kan hente frem - når vi skal hjem, til jobben, ut på kjøkkenet for å sette på kaffe, kjøre bil for å besøke onkel Kåre.

May-Britt og Edvard fikk Nobelprisen i 2014 for oppdagelsen av hjernens GPS, hvor gridcellene spiller en sentral rolle.


Og hva skjer når cellene våre, som har i seg så mye informasjon, dør?
Hvor bor jeg? Hvem er du? Hvorfor er jeg her? Jeg vil hjem til mor.
Den dramatiske veien mot Alzheimers sykdom. Hvorfor - hva er det som skjer - og kan sykdommen stoppes?

Forestillingen er resultatet av et samarbeid over flere år mellom forskning, musikk, film og musikere. Først musikkstykket «Khroma» i Trondheim til feiringen av Nobelprisen, så «My Running Rat» i Chicago, så «Lost Memory» på Cuba, i Oslo og Trondheim, så «Into Whiteness» under Stephen Hawking sin Starmus Festival og nå ved Fjord Cadenza i Ålesund og Fosnavåg.​

 

Medvirkende:
May-Britt Moser - professor ved NTNU. Nobelprisvinner.
TrondheimSolistene - ledet av Øyvind Gimse.
Bertil Palmar Johansen - komponist.
Johan Magnus Elvemo - filmskaper, NTNU


Stor takk til Steinar Larsen (TS) og Tor Grønbech (NTNU) for pågangsmot, gjennomføringsvilje og inspirerende innspill under arbeidet med forestillingen.

Stad
Fosnavåg Konserthus
6091
Fosnavåg
Kommune: