Fjord Cadenza - Moser/ Trondheimsolistene, Parken kulturhus, Ålesund

Laurdag, 18 august, 2018 klokka 20:00

Nobelpris-vinnar May Britt Moser med forestillinga «Lost memory into Whiteness» som er ein hyllest til hjerneforskning. Forestillinga er tonesatt av Bertil Palmar Johansen og filmen er produsert av Johan Magnus Elvemo.

May-Britt Moser forteller om forskningen sin på en spennende, gripende og ofte humoristisk måte. Hun er en historieforteller som fanger tilhøreren og tar oss med på en reise langt inn i vårt eget hode. Vi får høre om celler som jobber hardt natt og dag for å holde styr på oss. Som oftest går det bra, men med ca hundre milliarder celler mellom ørene så er det ikke rart om det går litt i surr av og til.

 

Mange forskjellige celler med mange forskjellige oppgaver. Jeg husker veien til butikken. Her kommer et kryss. Hvor fort går jeg? -det forteller fartscellene meg. «Se opp - her kommer en kant», roper kantcellen, og du unngår å falle. Og selvsagt vil May-Britt fortelle om gridcellene. De som samler sammen masse informasjon og lager kart. Kart som vi til en hver tid kan hente frem - når vi skal hjem, til jobben, ut på kjøkkenet for å sette på kaffe, kjøre bil for å besøke onkel Kåre.

May-Britt og Edvard fikk Nobelprisen i 2014 for oppdagelsen av hjernens GPS, hvor gridcellene spiller en sentral rolle.


Og hva skjer når cellene våre, som har i seg så mye informasjon, dør?
Hvor bor jeg? Hvem er du? Hvorfor er jeg her? Jeg vil hjem til mor.
Den dramatiske veien mot Alzheimers sykdom. Hvorfor - hva er det som skjer - og kan sykdommen stoppes?

Forestillingen er resultatet av et samarbeid over flere år mellom forskning, musikk, film og musikere. Først musikkstykket «Khroma» i Trondheim til feiringen av Nobelprisen, så «My Running Rat» i Chicago, så «Lost Memory» på Cuba, i Oslo og Trondheim, så «Into Whiteness» under Stephen Hawking sin Starmus Festival og nå ved Fjord Cadenza i Ålesund og Fosnavåg.​

 

Medvirkende:
May-Britt Moser - professor ved NTNU. Nobelprisvinner.
TrondheimSolistene - ledet av Øyvind Gimse.
Bertil Palmar Johansen - komponist.
Johan Magnus Elvemo - filmskaper, NTNU


Stor takk til Steinar Larsen (TS) og Tor Grønbech (NTNU) for pågangsmot, gjennomføringsvilje og inspirerende innspill under arbeidet med forestillingen.

Stad
Parken Kulturhus
Stadionvegen 25
6260
Skodje
Kommune: