"Gaavhtan/p.g.a. (because of)"

Trambo. Fotokilde: Møre og Romsdal kunstsenter.
Onsdag, 27 august, 2014 klokka 00:00
Torsdag, 28 august, 2014 klokka 00:00
Fredag, 29 august, 2014 klokka 00:00
Laurdag, 30 august, 2014 klokka 00:00
Tysdag, 2 september, 2014 klokka 00:00
...og vidare enda fleire datoar.
Vis/skjul alle datoar

Møre og Romsdal kunstnersenter er glade for å kunne presentere et helt spesielt utstillingsprosjekt under årets Bjørnsonfestival. Utstillingen har fått tittelen ”Gaavhtan/ p.g.a. (because of)”, og er kuratert av Sissel Mutale Bergh. Utstillingen vil utforske tematikk knyttet til grunnlovsjubileet, sett fra et samisk perspektiv.

På begynnelsen av 1800- tallet var det en tydelig og klar bevissthet om at samene var landets urbefolkning. Men da nasjonalismen utviklet seg og man hadde behov for fellesskaps-fortellinger som favnet alle nordmenn, altså alle folk bosatt i nord-riket, passet ikke lenger samene inn. Landområder med gammel hevd stod i veien for ekspansjon nordover, innover i fjellene, skogene, myrene og utover i havgapet. Samene ble aktivt skrevet ut av den norske og nordiske historie og tilslutt skaptes fortellingen om at samene kom annetstedsfra og derfor ikke hadde noen rettigheter.

I en bredt sammensatt utstilling med en rekke kunstnere vil spørsmål knyttet til uavhengighet, landskapsbruk, kulturarv og kolonialisering tas opp. I forlengelse av utstillingen skapes et rom for debatt og diskusjon rundt tema, ved å invitere foredragsholdere som har kunnskap om den samiske historien både på lokalt og nasjonalt nivå. Også den utviskede samiske historien i Møre og Romsdal vil bli belyst, og slik vil man gi publikum en ytterligere mulighet til å forstå og bli bevisstgjort denne viktige delen av vår nære historie.

Kunstnere: Joar Nango, Lena Stenberg, Marja Helander, Helle Storvik, Gjert Rognli, Gunvor Nervold Antonsen, Geir Tore Holm
”Under asfalten, et fjell” med Maxida og Mimi Märak.

Kurator: Sissel Mutale Bergh

Utstillingen står i perioden 27. august- 27. september 2014

Samene og grunnloven

I forbindelse med utstillingen vil vi også belyse temaet ytterligere med en foredragsrekke.
Når Grunnloven blir feiret er det med store og flotte ord. Men den norske historien ser annerledes ut fra et samisk synspunkt. Da Norge ble et eget land var det de allerede priviligerte som fikk skrive grunnlov, stemme og utvikle landet. Og de første hundre år med egen grunnlov førte til en rasering av samiske rettigheter. Bjørnsonfestivalen og Møre og Romsdal kunstsenter vil sette fokus på samene og Grunnloven. I tillegg til festivalutstillingen Gaavhtan/p.g.a. inviterer vi til en foredragsrekke om temaet. Her vil du også få høre mer om samiske spor på Møre.

Tid: Torsdag 28. august klokka 11-13
Sted: Molde bibliotek
Gratis inngang

Samiske spor på Møre
Olve Utne, lokalhistoriker fra Tustna

Retten til landet og vannet
- Om lovutviklingen på 1800-tallet
Sten Jønsson, leder for Sijti Jarnge, samisk kultur og utviklingssenter i Hattfjelldal

Same, same – but disqualified?
- Om retten til ressursene i det høye nord
Bente Aasjord, statsviter og skribent

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, Sametinget og Fritt Ord.

Stad
Plassen
Kommune: 
Kategori: