Händels Messias i Borgund Kyrkje Palmesøndag

Ålesund Kammerkor med Messias
Søndag, 13 april, 2014 klokka 19:00

Ved inngangen til Pasjonsuka, på Palmesøndag, byr Ålesund Kammerkor på Georg Friedrich Händels mest berømte verk, nemlig ”Messias”.

Händel komponerte oratoriet i tida fra 22. august til 14. september 1741, og det ble urframført i Dublin 13. april 1742. Formålet var å samle inn penger til veldedige formål. Händel hadde i årene før vært utsatt for misunnelse og intriger i London, noe som gjorde ham både fysisk og psykisk syk. ”Messias” ble likevel skrevet på under en måned, og resultatet ble verdens kanskje mest berømte og mest fremførte kirkemusikkverk.

Mozart omarbeidet verket i 1803, og siden er både originalversjonen og Mozarts moderniserte versjon blitt brukt..

Verket ble skrevet til påske, men blir oftest fremført i forbindelse med julen. Det har tre deler. Vi har gjort et utvalg av satsene som passer til påskehøytiden. Den første delen inneholder profetier om Messias, flest fra profeten Jesaia. Oratoriet åpner med en overture som kan gi assosiasjoner til nøden og uroen i en verden som venter på Messias, og siden veksler det mellom glade stemninger og en alvorlig manende tone. Den andre delen tar opp Jesu lidelseshistorie gjennom tekster fra Det gamle testamente og brevtekster fra Det nye testamente. I den tredje delen er troen på en oppstanden og levende frelser gjennomgangstemaet.

Sammen med koret deltar et sammensatt orkester med utgangspunkt i Ålesund strykekvartett. Solister er Magnhild Korsvik, Jeanette Ekornåsvåg Goldstein, Lars Ivar Nordal og Olle Holmgren.

Stad
Borgund kyrkje
Kommune: 
Kategori: