Høstscena: "Haugtussa"

Haugtussa med Ane Dahl Torp. Foto: Det Norske Teater
Haugtussa med Ane Dahl Torp. Foto: Det Norske Teater
Onsdag, 23 september, 2015 klokka 19:00

Garborgs nasjonalepos slik du aldri har sett det!

Ane Dahl Torp har tatt for seg Arne Garborgs store og medrivende diktsyklus om Haugtussa. Hun har klippet og limt i teksten, og nå vil hun kaste nytt lys over den mystiske og synske Veslemøy, i samspill med komponist og trompetist Sjur Miljeteig. Sammen har de laget et musikalsk fortellerteater som flørter med mørket fra rockescenen.

Haugtussa tar for seg det underbevisste, driftene og villskapen i menneskesinnet. Det handler om gjeterjenta Veslemøy, som en grytidlig morgen bli oppsøkt av den avdøde søsteren sin. Hun forteller at Veslemøy har en tung vei foran seg – for hun er synsk, dømt til å se det andre ikke ser. I løpet av forestillingen møter hun døde og underjordiske, onde krefter både i og utenfor seg selv. Og hun møter kjærligheten for første gang – og den store smerten. Men i berget lokker Bergekongen, som lover henne alt godt...

Dette sier pressen

Haugtussa fra 1895 er et lyrisk, nyromantisk hovedverk i norsk litteratur. Ekteparet Dahl Torp/Miljeteig har laget en eksplosiv og suggererende forestilling som har høstet glitrende kritikker.

”Intimt, intenst og vakkert. En forestilling preget av Miljeteigs musikalske tyngde i improvisert musikk, og Torps lekende evne som skuespiller. Det lyriske skifter om kapp med det rå og rocka (…) en betagende opplevelse. Duoen Torp/Miljeteig har hver sin finstemte kunstneriske nerve, som i dette tilfellet har generert en samkjørt tone»

VG (terningkast 5)

”Røff, poetisk og personlig. (...) Lekent og frekt. (...) Suggestiv konserthappening. Forunderlig vakker, sår og samtidig røff forestilling. Ane Dahl Torp har en viktig historie som hun vil dele med oss»

Aftenposten

”rent kunstnerisk overskudd (..) Haugtussa når nye generasjoner (…)når Miljeteigs trompet skaper romjulsstemning eller musikken og Torps fortvilelse eksploderer i kaskader av rytmer og suggesjon, er det nær magi»

Dagsavisen

"Skranglete, mørkt og vakkert. En moderne versjon av Haugtussa, klar og samtidig underlig"

Dagbladet

”For publikummere som kjenner teksten kan iscenesettelsen løfte fram nyanser man ikke har sett før (…)Haugtussa bærer preg av kjærlighet i alle ledd”

Klassekampen

"Viktig og kunstnerisk gjennomarbeidet eventyr for voksne. Ane Dahl Torp trollbinder oss. Sjur Miljeteigs musikk maler stemninger og tryller fram årstider. En levende og viktig forestilling av i dag."

Vårt Land

Av: Arne Garborg
Forestillingsmanus: Ane Dahl Torp
Musikk: Sjur Miljeteig
Regi: Ane Dahl Torp og Erik Ulfsby
Lysdesign: Kyrre Heldal Karlsen
Forestillingen er produsert av anepane AS i samarbeid med Det Norske Teateret.

 

Stad
Arbeideren
Kommune: