Høstscena - Universet

Universet. Pressefoto. Fotokjelde: Høstscena.
Torsdag, 28 september, 2017 klokka 22:00

UNIVERSET – TO AV DE BESTE FRA LITTERATUREN OG MUSIKKEN FORENT.

Musiker og produsent Kenneth Ishak, kjent fra Beezewax og Heyerdahl, og poet og forfatter Bård Torgersen, har forent krefter og gitt ut det kritikerroste albumet Vi skal ikke dø. En gang til. Vi skal ikke dø.

En gang til er et bokalbum hvor musikken og de litterære tekstene gis like mye tyngde. Oktober forlag slapp LP-en høsten 2015, og det var første gang siden 70-tallet de har gitt ut plate.

– Da de kom til oss og spurte om vi ville være med å utgi, var det lett og si ja, for dette er et sterkt album, både rent tekstlig og musikalsk, fortalte Ingeri Engelstad i Oktober forlag til NRK Bok.

Albumet tar utgangspunkt i forskjellige tekster av Torgersen. Lydbildet strekker seg fra det akustisk varme i piano og vibrafon til syntetisk bass. Tekstene vandrer fritt fra det nøkterne til absurde, og videre til det komiske og truende melankolske. Vi skal ikke dø. En gang til ligner ikke på mye annet. Og albumet fikk også mye positiv oppmerksomhet da det kom.

Live er Universet Kenneth Ishak og Bård Torgersen, David Torch (Phosphorescent) på trommer og perkusjon samt Robin Snasen Rengård på bass og diverse elektronikk. Fremføringen strekker seg mer mot en forestilling enn en ren konsert, og er en intens opplevelse. Universet har hatt en rekke konserter og bl.a. spilt på Piknik i Parken, Slottsfjell, Nationaltheatret, Ultima og Henie Onstad.

Bård Torgersen er musiker og forfatter. Torgersen debuterte i 2005 med romanen Alt skal vekk og har siden gitt ut en rekke romaner og diktsamlinger og har etablert seg som en markant forfatter og medrivende oppleser. Torgersen har lang sceneerfaring; fra tidlig åttitall var han en sentral skikkelse i Oslos musikalske subkultur som frontfigur i kultbandet Masters Ov Møh, og på nittitallet en av pionerene på den norske elektronikascenen. På 2000-tallet har Torgersen stått bak flere musikalske prosjekter i grenselandet mellom musikk og litteratur.

Kenneth Ishak var i tidlig ungdom med på å starte Beezewax, hvor han fremdeles er frontfigur. Beezewax turnerte regelmessig verden rundt fra 1997 og slapp fem album før de ble oppløst i 2007, for så å gjenforenes i 2014. I 2011 slapp Ishak sitt fjerde og foreløpig siste soloalbum Kenneth Ishak & The Freedom Machines. Han har produsert flere artister og band, blant annet Kaja Gunnufsen, Thea & The Wild, Snasen, Little Hands of Asphalt og Hiawata. Ishak slapp våren 2016 sitt andre album med bandet/prosjektet Heyerdahl, hvor han er hovedmusiker, låtskriver og produsent

Stad
Terminalen
Kommune: 
Kategori: