Hans Rotmo - Vømmølbasen & Porcelen Band

Hans Rotmo. Pressebilete. Fotokjelde: Storfjord Kulturhus.
Hans Rotmo. Pressebilete. Fotokjelde: Storfjord Kulturhus.
Laurdag, 14 september, 2019 klokka 19:30

45 år etter debutskiva «Vømmøl'n», og 35 år etter «Vømmølåret» kommer Hans Rotmo ut et nytt Vømmøl-album som slippes 1.juni.  I den anledning er Vømmølbasen & Porcelen Band turnéklare og vil spre glede med nye og klassiske vømmøl låter.

Det blir et ny-sammensatt Vømmølband som går i studio for å spille inn det fjerde Vømmøl-albumet. Albumet vil ha samme utgangspunkt som den tredje plata; Vømmølåret. Her tok  Rotmo for seg Vømmøldalen slik den så ut 10 år etter at den ble kjent. Nå, 35 år senere, gjør han det samme og gir dere svaret på hva som har skjedd i og med Vømmøldalen og Porcelenstrand siden sist. Og, Rotmo lover folket nettopp hva de tenger; gla'musikk med artige tekster

Vømmøl Spellmannslag oppnådde enorm suksess på 70-tallet med sine fengende viser og sitt smittende humør. Midt i en tid dominert av engelsk pop, erobret Vømmøl landet med sanger om arbeiderkamp, undertrykking og streik, fremført på den bredeste dialekt. Gruppen viste publikum hvor bra norsk musikk kunne være, samtidig som den minnet folk om at vårt velferdssamfunn også har sine skyggesider.

Primus motor for Vømmøl Spellmannslag var Hans Rotmo. Han ønsket å videreføre og fornye folkemusikken på dens egne premisser, og lot seg inspirere av det som for ham og mange andre er vår tids folkemusikk – rock. Gruppen var første satsing fra plateselskapet Mai, hvis manifest var å formidle «Norsk, folkelig og progressiv musikk». Rotmo laget seg et eget instrument han kalte lurk, bestående av en to meter lang seljestokk med en støvel nederst og et cymbal på midten. Lurken ble varemerket for Vømmøl Spellmannslag.

Vømmøl Spellmannslags aktive eksistens varte bare i en kort periode midt på 70-tallet, og i en enda kortere periode ti år senere. Gruppen rakk likevel å sette dype spor i norsk musikkhistorie. Over hele landet er Vømmøl blitt et begrep, synonymt med utkantstrøkenes kamp mot sentralisering. Mannen bak alle sangene, Hans Rotmo, mener at mye av grunnen til at Vømmøl har overlevd, er den bevisste bruken av humor. Som han selv sier: «Vømmøl gir folk kraft til å kjempe, kjempe med humør.»

 

Porcelen Band består av følgende musikere:

Bass: Lars Erik Fisknes - Har spilt og turnert inn og utland med bl.a bluesgitaristen Peer Gynt og Nilsen Aalberg show. Mye brukt teater og studiobassist i Trøndelag.

Trommer: Tony Waade - Har produsert og spilt på hundrevis av plateinnspillinger. Har turnert og vært orkesterleder i teater og tv sammenhenger, lokalt og nasjonalt. Ref.: Stephen Ackles, Nilsen Aalberg show. Skei og PT.

Gitarer: Arild Moe - Har spilt hundrevis av jobber med Gluntan, Creedence night.

Fele : Torfinn Hofstad - Har reist med Vømmølgutan og diverse folkemusikk prosjekt. Mye brukt teatermusiker i Trøndelags regionen.

Trekkspill: Morten Fornes - frilans musiker med hundrevis av spillejobber i bagasjen. En meget erfaren trøndersk musiker.

Mens vi venter på nye klassiske Vømmøl låter, koser vi oss fortsatt med disse:

Førarkortet

http://www.youtube.com/watch?v=1J8Ux7YRSLY

Høvlervisa

http://www.youtube.com/watch?v=aZg2pEokcFw

Fjøsvisa

http://www.youtube.com/watch?v=E4pRWSBFWww

Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl

http://www.youtube.com/watch?v=jAX1MPhRs3g&list=PL9A6798CFCD81A4B3

Peder og Hammarfossens Brus

https://www.nrk.no/video/PS*190256

Stad
Storfjord Kulturhus
Øyna 1
6201
Stranda
Kommune: