Havboka

Havboka. Pressebilete. Foto: Riksteatret.
Havboka. Pressebilete. Foto: Riksteatret.
Torsdag, 28 mars, 2019 klokka 19:00

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet?

Av Morten A. Strøksnes. Dramatisert av Ole Anders Tandberg.

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.
 
Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!
 
--

Sagt om Havboka:

"Om vår kjærlighet og frykt for havet"
The Guardian

"En bok som har alt"
DN

"En enestående bok, som med et vått blikk undersøker menneskets forhold til havet …"
Esquire (USA)
 
"Rett og slett en fest"
Aftenposten
 
"En moderne Moby Dick, bare bedre (…)"
Politiken (6)
 
"Strålende blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøne"
Dagbladet

"Eit meisterverk"
BT (6)
 
"Moby Dick møter Knausgårds Min kamp»
THE VICE READER (USA)

"Anbefales alle som våger å innrømme at de faktisk vet ganske lite (…) Kunnskap om havet vil gi bedre perspektiv og forståelse for alt som skjer på land"
Haugesund Avis

"Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare."
VG (6)

"Havboka" er litterær som Knausgård, undrende og lærerik som de beste populærvitenskapelige bøker og spennende som en god guttebok.
Aftenposten

--

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersen sin regi.

Stad
Ørsta kulturhus
Holmegt 7
6151
Ørsta
Kommune: