Kaffebrenning i Kristiansund

Kaffebrenning. Foto: Virginia Bertani | Nordmøre museum
Tysdag, 22 mai, 2018 klokka 12:00

Gratis

Tirsdag 22. mai er museumskafé Patrick Volckmar åpent kl.12-15. Det skal brennes Vardekaffe. Dere er hjertelig velkommen til å se på kaffebrenningen. Det vil bli fyrt opp i den erverdige kaffebrenneren fra 1870 ca. kl.13. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

På Patrick Volckmar brenner Nordmøre museum kaffen selv. Kaffebrenneren er produsert av Emmericher Maschinenfarbrik i Emmerich am Rhein. Den er kullfyrt og er fra ca 1870. Den ble brukt av firmaet Torstein Pedersen (senere TP Engros) og sto i deres lokaler i Vågekaia. Navnet til produsenten er i nyere tid forandret til PROBAT-WERKE von Gimborn Maschinenfabrik GmbH. Firmaet produserer fremdeles kaffebrennere og har en stor samling av gamle brennere i et kaffemuseum. Lederen for bedriften var svært begeistret for at en av deres gamle brennere fremdeles er i bruk. Fabrikken ble grunnlagt i 1868 så denne brenneren er en av deres eldste modeller.

Kaffebrenneren ble gitt til Nordmøre museum under den forutsetning at den skulle settes opp igjen, istandsettes og brukes. Dette var i tråd med den bevaringslinja som Nordmøre museum har hatt siden slutten av 1970-tallet og var derfor en enkel forutsetning å etterkomme. Da vi disponerte lagerlokaler innerst i Vågen ble det plasseringen; det var altså i utgangspunktet ikke meningen å etablere en kafé der. Snart ble kaffebrenningen innlemmet i produktutviklingsprosjektet “Handelshuset Patrick Volckmar a/s” med kaffe som et tenkt salgsobjekt i museets øvrige anlegg.

Stad
Handelshuset Patrick Volckmar - Kaffebrenneriet
Kommune: