Konsert: Stabat Mater av Antonin Dvorak

Søndag, 6 november, 2011 klokka 18:00:00

Romsdalsorkesteret i samarbeid med Volda kyrkjekor og Ørstakoret fremfører Stabat Mater av Antonin Dvorak.
Dirigent: Bert Handrick
Solister:
Karen Rosenberg Olsen (sopran)
Ragnhild Engeset (alt)
Øyvind Johan Eiksund (tenor)
Alf K Vatne (bass)

Antonin Dvorak
Antonin Dvorak er kjent som komponist, dirigent, pianist og lærer; og som en viktig representant av nasjonalromantikken i Tsjekkia. Nasjonalromantikken i Tsjekkia ga mange impulser til den nasjonale fornyingen og løsrivelsen fra Østerrike. Dvorak skapte mye velkjente verk som viste hele kultur-Europa at Tsjekkia har en flott og sterk musikktradisjon. Han lot seg inspirere av den nasjonale musikkskatten i folkemusikk og folkedans. Dette fant sitt avtrykk i melodiene og harmoniseringen. Melodiene er lett gjenkjennelig, de rører ved sterke og dype emosjoner. Musikken er melodiøs og harmonisk. Lange buer spenner seg over taktene. Det er nesten som å fly over tonebølgene. Tross all letthet og transparens har musikken hans et dypt innhold.
A. Dvorak ble født for 170 år siden, 8. september 1841.

Stabat Mater
Stabat Mater er et oratorium for fire solister, kor og orkester. Tema av stykket er sceneriet like etter korsfestelsen: Maria står ved korset og gråter. Så begynner teksten. Den latinske teksten går tilbake til en hymne fra mellomalderen. Opprinnelig fants en gregoriansk melodi til dem, men flere komponister har brukt bare teksten for å lage nye komposisjoner.

Om prosjektet:
Framføringen av Stabat Mater er en satsning på samarbeid over kommunegrensene. Romsdalsorkesteret samarbeider med Volda kyrkjekor og Ørstakoret under dette prosjektet, til glede og spenning for alle parter. Solistene våre kommer alle fra regionen: Karen Rosenberg Olsen (sopran), Ragnhild Engeset (alt), Øyvind Johan Eiksund (tenor) og Alf K. Vatne (bass).
Vi er heldige som hardyktige musikere og sangere i regionen vår. Og dette er ingen selvfølge! Det er viktig å støtte dette potensialet som bør vedlikeholdes og utvikles videre. Vi håper å finne støttepartnere som kan hjelpe oss med å bevare denne skatten i dag og i framtiden.
For flere unge, dyktige elever blir dette prosjektet deres første store samspill utfordring.

*Som vanlig ved Romsdalsorkesterets konserter, er det fri inngang for kulturskoleelever.

Stad
Molde Domkirke
Kirkebakken 2
6413
Molde
Kommune: