Kulturvekkå på Tingvoll - KINO: Timbuktu

Fredag, 1 mai, 2015 klokka 16:00

Lengde: 1 t. 40 min.
Aldersgrense: 15 år

"Timbuktu" beskriver skjebnen til en by i Mali(Timbuktu), som har blitt overtatt av jihadister. Selv om filmen ikke vant Gullpalmen i Cannes, var det en av de mest positivt anmeldte filmene i Hovedprogrammet. Variety kalte den "En fabelaktig skutt fordømmelse og dens utryddelse av diversitet, fortalt på en måte som tydelig fordømmer uten å ty til sjablongmessige beskrivelser av overgriperne".

Etter de siste dagers hendelser i Paris, er filmen dessverre mer aktuell enn noensinne, i sin beskrivelse av islamistenes framferd..

Terningkast 6 fra Klassekampen, Bergens Tidende, Tara og Filmsnakk.no. Terningkast 5 fra Aftenposten, VG, Dagbladet, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og bladet Cinema!
---
" 'Timbuktu' er en viktig påminnelse om at den radikale islamismens største offer er andre muslimer." Bergens Tidende(6)
---
"Hvordan er det å måtte leve under et militant, fundamentalistisk styre? Det er viktig å se en film som denne, som på en nesten stillferdig og vakker måte skildrer hvordan menneskers hverdag - og spesielt gjeteren Kidanes familie - blir forandret når deler av landet Mali blir overtatt av religiøse og hykleriske fanatikere med sine mange forbud. Filmen vant to priser i Cannes, og byr på sterke scener. Men også slående natur, styrke og menneskelighet i opposisjon til grusomheter utført i Guds navn, og en nesten banal fanatisme som i våre dager truer oss alle"
---
"Å fremheve en film som viktig, handler ofte om at den speiler en aktuell tendens i samfunnet. Denne mauretansk-franske filmen er også viktig på denne måten, når den skildrer hvordan jidahister for en stund raserte deler av Mali i 2012.
Men den har en annen kvalitet som hever den over de fleste filmer om denne blodige krigen som militsen Boko Haram nylig presset mot en ny, grusom avgrunn i Nigeria. Regissør Sissako har en behersket, nyanserik formbevissthet som kler dette universet perfekt. Til tross for den grenseoverskridende galskapen han skildrer, gir han oss nok pusterom og avstand til å reflektere over dimensjonene ved overgrepene. Det er altså ikke blodsutgytelsene som er det mest sjokkerende her." (Aftenposten)
---
"Forrige ukes tragiske hendelser i Paris har gjort det som sannsynligvis vil være en av årets ytterst få afrikanske filmer på kino i Norge ekstra aktuell. "Timbuktu" var en av de beste filmene i hovedkonkurransen i Cannes i fjor." (Adresseavisen)
---
"En usedvanlig aktuell film om religiøs intoleranse.
Timbuktu er en usedvanlig film. Til tross for det mørke temaet er det en film av liv, ironi og poesi i en urettferdig verden.

Timbuktu er et av årets høydepunkter på kino." (Cinema)

Stad
Tingvoll kino
Kommune: