L´Hombino / Musikalsk foredrag

Sara Wilhelmine «L`Hombino» Holmboe. Xylografi av Evald Hansen Fotokilde: Kultur i Ålesund.
Sara Wilhelmine «L`Hombino» Holmboe. Xylografi av Evald Hansen Fotokilde: Kultur i Ålesund.
Torsdag, 25 oktober, 2018 klokka 18:00

Møt Sunnmøres første utøvende kunstner – L’ HOMBINO

Musikalsk foredrag med smakebiter fra Wilhelmine Holmboes sangkarriere.

Sara Wilhelmine «L`Hombino» Holmboe ble født på Nørve i Ålesund i 1842. Hun var datter til sorenskriver på Nordre Sunnmøre Joachim G. Holmboe og Anna Johanne Øwre. Allerede midt i tenårene reiste Wilhelmine til Kristiania for å få utdanning i sang og piano. Senere gikk veien til København, Paris, Italia og ellers på kontinentet, der hun opptrådte på flere av de store scenene.


I dag blir hun regnet som en av de første store norske operasangerinnene. Wilhelmine etterlot seg en stor samling brev fra slekt og venner som er bevart på Aalesunds museum. Brevsamlingen, som inneholdt omkring 2000 brev fra ca 1860-80 gir innsyn i norsk og nordisk kulturliv og hverdagslivet til borgerskapet i Ålesund.

Flere av brevskriverne tilhørte datidens nordiske kulturelite. Blant disse var Edvard Grieg og Marie Thoresen (søster til Susanne Thoresen, gift med Henrik Ibsen). Wilhelmine sluttet som sangerinne da hun giftet seg med den svenske fysioterapeuten Rolf Schenstrøm i 1880. Hun døde på Åsgårdstrand i Vestfold i 1939.

Hør historien om henne fortalt av Stein Arne Fauske, og få musikalske smakebiter fra Ragnhild Eide Akslen.

Manusarbeid ved Aud Farstad.


Medvirkende:

Ragnhild Eide Akslen er utdannet sanger og sangpedagog. Hun har utøvende mastergrad i sang fra Griegakademiet i Bergen, og har studert ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Ragnhild er jevnlig brukt som solist, og har sunget med en rekke orkester, blant annet Bergen Filharmoniske orkester. Hun har også sunget sceniske roller, som i Glenn Erik Hauglands opera «Hypermusikal» ved Den norske opera og Knut Vaages «Veslefrikk med fela». Hun har spilt inn Griegs «Haugtussa» ved Radio France i Paris og urfremført Kjetil Hvoslefs «Gåte» ved Festspillene i Bergen. 

Stein Arne Fauske er historiker og bygdebokforfatter, og har skrevet flere artikler om sunnmørshistoria. Stein Arne jobber for tida med arkivene på Aalesunds museum, og har dykket ned i den omfattende brevsamlingen tilhørende Wilhelmine Holmboe. 

Aud Farstad er historikeren som ved en tilfeldighet gjenoppdaga Wilhelmine Holmboe-Schenstrøm, og skrev en artikkel om denne første profesjonelle kunstneren fra Sunnmøre. Aud har vokst opp i samme område som Wilhelmine, ved Nørvasund i gamle Borgund kommune. 

Stad
Parken Kulturhus foa
Kommune: