Matteuspasjonen av J.S. Bach

Ålesund Kammerkor, Spjelkavik Kyrkjekor og Borgund Kyrkjekor med orkester.
Ålesund Kammerkor, Spjelkavik Kyrkjekor og Borgund Kyrkjekor med orkester.
Søndag, 20 mars, 2016 klokka 19:00

Ålesund Kammerkor, Spjelkavik Kyrkjekor og Borgund Kyrkjekor med orkester.

Solister: Ragnhild Eide Akslen (sopran), Jeanette Ekornåsvåg Goldstein (alt), Paul Robinson (tenor), Jostein Maude (bass) og André Sjåvåg  (bass)

Dirigent: Ola Eide

Matteuspasjonen er skrevet for 2 kor, 2 orkester og solister,  og er noe av det mest  komplekse som Bach har skrevet.  Verket ble første gang framført langfredag i 1727. Bach arbeidet med verket hele livet senere og framførte det mange ganger. Etter hans død ble verket forunderlig nok glemt og ble først framført av Mendelssohn 100 år etter.  Siden har den blitt en av kirkemusikkhistoriens mest framførte og elskede verker.  Matteuspasjonen er regnet som et av Bachs viktigste og mest kjente verk. Med sin dramatiske form ble verket kritisert i samtiden fordi det lignet for mye på en opera.

Librettoen er skrevet av Picander og er en sammenstilling av sitat fra Matteusevangeliet, kapittel 26-27. Han laget i tillegg poetiske tekster som gir følelsesmessige kommentarer til Jesu lidelseshistorie gjennom solistarier og korsatser.  Her er også en hyppig bruk av koraler, der særlig melodien til «Velt all dine veie» går igjen.

Avslutningskoret «Wir setzen uns mit Tränen nieder» er et godt eksempel på hvor innholdsmettet Bachs musikk er. Det er en vakker, men sorgtung avslutning av pasjonen.

Matteuspasjonen tar egentlig bortimot tre timer å framføre, men den versjonen som blir brukt her, er en del forkortet i forhold til originalen, men likevel uten at sammenhengen forsvinner. Konserten er en del av minifestivalen «Pasjonsmusikk i Borgund 2016».

Stad
Borgund Kirke
Kommune: