Til Kongo

Onsdag, 17 oktober, 2012 klokka 19:30

Siden nyheten om at to unge norske menn var fengslet i Kongo, anklaget for mordet på deres sjåfør og anklaget for spionasje og statskupp, har hele Norge fulgt saken med stor interesse.

Saken har vært av de mest omtalte i norsk pressehistorie. Hva er det vi blir så fascinert av?

Dødsdommen som henger over hodene på de to unge menn? Prøven deres vennskap settes på? Tanken om det «ville» Afrika? Eventyret som løper løpsk? Er det fordi offer blir bøddel? Eller bøddel offer?

Uansett hva har nordmennene ikke kunnet slippe denne historien. Ennå er de dømtes skjebne uviss, og et skjær av mystikk henger over hva som faktisk skjedde den dagen dypt inne i Kongos jungel.
Forestillingen Til Kongo utspiller seg i den klaustrofobiske fengselscellen i Khisangani og vil belyse vennskapet mellom Tjostolv Moland og Joshua French.

Det er Kristian Lykkeslet Strømskag som har skrevet dette moderne drømmespill hvor guttedrømmene blir til mareritt.
Han lar stykkets Tjostolv Moland og Joshua French bruke fragmenter av Joseph Conrads roman Heart of Darkness, som trøst midt på natten og som en mental fluktvei.

Romanen er en nedfelling av den vestlige sivilisasjons naivt-rasistiske oppfattelse av Sentral-Afrika og især Kongo som arnested for en primitiv eller instinktiv ondskap. Den har inspirert Hollywood i så forskjellige sammenhenger som Indiana Jones og Apokalypse Now. Den er en beskrivelse av Dampskipskapteinen Marlows mislykkete reise opp Kongofloden i Kolonitidens Belgisk Kongo.
Mens hovedpersonen Marlow trenger lengre og lengre inn i det afrikanske vildnis, trenger han dypere ned i menneskets ubeviste.

De barbariske episoder Marlows opplever i jungelen viser hva som skjer når mennesket overskrider sivilisasjonens grenser og gir etter for de lavere instinkter som f.eks. vold.

De norske guttenes egne historier flettes sammen med den symbolske romanfortelling og publikums fordommer overfor det Primitive Afrika, så vel som overfor de to dødsdømte forbrytere vendes på hodet om og om igjen.
Det er årets Hedda-vinner Peer Perez Øian som har regien. Sammen med koreograf Ingri Fiksdal garanterer han en forstilling med et sterkt fysisk uttrykk.

Rollene spilles av Herman Bernhoft som i 2011 mottok Hedda-pris for sin rolle som «Osvald» i Teatret Vårt sin oppsetning av «Gjengangere». Bjørnar Lisether Teigen som har vært tilknyttet Teatret Vårt i mange år blir på scenen. Og Eldar Skar, hjemvendt Moldegutt som vi er stolte av å få med oss.

Med Til Kongo ønsker Teatret Vårt å produsere en forestilling med et stort potensiale i Kultursekksammenheng.
Vennskapet, eventyret og brytningen mellom helt og anti-helt er bare toppen av et isfjell. Andre innfallsvinkler er Europas kolonialhistorie, rasisme, dødsstraff, Afrika og norsk utenrikspolitikk

Stad
Sunndal kulturhus
Auragt. 2
6600
Sunndalsøra
Kommune: