TILBAKE TIL SANGENE - En hyllest til Erik Bye

Erik Bye.
Erik Bye.
Ragnhild E. Bye Lütken, Annbjørg Lien, Hans Fredrik Jacobsen, Henning Sommerro, Lars Klevstrand, Sigmund Groven, Johannes Joner, Carl Morten Iversen. Pressefoto.
Ragnhild E. Bye Lütken, Annbjørg Lien, Hans Fredrik Jacobsen, Henning Sommerro, Lars Klevstrand, Sigmund Groven, Johannes Joner, Carl Morten Iversen. Pressefoto.
Tysdag, 24 september, 2013 klokka 19:00

Dette er en spesiell og vakker forestilling med noen av landets fineste artister. Her kommer Byes tekster som perler på en snor og vi får et innblikk i hans liv og diktning.

Medvirkende artister:

Ragnhild E. Bye Lütken, Annbjørg Lien, Hans Fredrik Jacobsen, Henning Sommerro, Lars Klevstrand, Sigmund Groven, Johannes Joner, Carl Morten Iversen.

Erik Bye var en alvorsmann som brukte mye av sitt liv til å peke på skjevheter i vår verden; på det lokale såvel som det globale planet. Men dette programmet blir slett ikke tungsindig av den grunn! Her er mye humor, litt gjøgleri og mye glede. Musikalsk spenner det fra ”Gå til onkel” og ”Anna Lovinda” og klassikere som ”Hildringstimen” til Erik Byes siste viser, mange av dem tonesatt av noen av artistene på scenen. Johannes Joner tar seg dessuten av tekster uten musikk fra den omfattende produksjonen dikteren og journalisten etterlot seg. Det blir en fin veksling gjennom hele Byes store produksjon.

Det er mer eller mindre Lars Klevstrand og Sigmund Groven som har sydd sammen forestillingen. Et prosjekt som nok ikke bare har vært en dans på roser, for bare det å koke ned et såpass omfattende forfatterskap til å bli en forestilling på vel halvannen time, krever både oversikt og en god føling med innholdet. Derfor er det tydelig at de to har gått løs på oppgaven etter «kill your darlings»-prinsippet. Likevel skal det vise seg at de har vært heldig med den kunsteriske skalpellen, for det er et fint og allsidig repertoar publikum får glede seg over.

Ved siden av Lars Klevstrand og munnspillvirtuos Sigmund Groven, er også Erik Byes barnebarn og sanger Ragnhild E. Bye Lütken hjertelig tilstede. Det samme er skuespiller Johannes Joner, bassist Carl Morten Iversen og trioen Henning Sommerro, Annbjørg Lien og Hans Fredrik Jacobsen. De tre sistnevnte dannet det musikalske mannskapet da Erik Bye spilte inn sin siste plate, «Støv og stjerner», mer eller mindre ved kjøkkenbordet hjemme hos Erik i 2003. Felles for artistene er at de alle på et eller annet tidspunkt har samarbeidet med Erik Bye, og da særlig på det musikalske planet.

Bye var en luring. Hans taktikk bestod i å sende de blodferske tekstene sine til forskjellige komponister for å få et melodiutkast. Så plukket han ut den beste i ro og mak, uten at de andre fikk vite om «konkurransen». Resultatet kjenner vi som noe av det beste som er skrevet i nordisk visetradisjon!

Stad
Sunndal kulturhus
Auragt. 2
6600
Sunndalsøra
Kommune: