Utstilling. «Undrer meg på hva jeg får å se – Luca Berti’s reise i Romsdal»

Foto: Luca Berti.
Torsdag, 6 oktober, 2016 klokka 00:00
Fredag, 7 oktober, 2016
Laurdag, 8 oktober, 2016
Søndag, 9 oktober, 2016
Måndag, 10 oktober, 2016
...og vidare enda fleire datoar.
Vis/skjul alle datoar

I tre år og gjennom fem reiser har fotografen syklet Romsdal fra innerst til ytterst, og dokumentert landskap og mennesker i dagens Romsdal. Luca Berti (F. 1978 i Firenze) er utdannet ved Det Italienske Institutt for fotografi i Milano. Han er bosatt i København, og arbeider som kunst-fotograf. Utstillingen er den første store egenproduserte utstillingen Romsdalsmuseet lager etter åpningen i februar, og viser fotografier fra alle Romsdalskommuner – uten kommunegrenser! Til utstillingen kommer også boka «Undrer meg på hva jeg får se», med et utvalg bilder fra Luca Bertis reiser.

I 2012 startet prosjektet «Menneske og natur». Prosjektet begynte i Danmark i 2012, på øya Ærø, i samarbeid med Frilandsmuseet, en del av Det Danske Nasjonalmuseet, og Ærø Museum. Luca Berti reiste omkring på øya til fots og oppsøkte den lokale kulturen, som den utfolder seg i det hverdagslige.

Prosjektets bakgrunn er det moderne samfunnets radikale innvirkning på etablerte livsformer som stiller landbruket overfor en stor utfordring. Migrasjonen bort fra landet og inn til byene har som konsekvens en aldrende befolkning, arbeidsløshet og et medfølgende tap av lokal identitet i den gjenværende befolkningen. Den dramatiske forskyvningen til fordel for den urbane livsformen har på mange måter brakt harmonien mellom menneske og natur til et brytningspunkt.

Dette var utgangspunktet for Luca Berti’s overordnede program som fotograf. Svaret til det spørsmålet som denne situasjonen reiser, ble å oppsøke det som vedvarer på tross av omveltningene. Han søker med kameraet etter kontinuiteten, som et svar til det store” bruddet”. Oppgaven var å finne disse åpninger til det transcendente, som er en oversett del av det trivielle og selvfølgelige. Nå som vi lever i tiden etter de store ekspedisjonene kan man beskrive det som en” gjenoppdagelsesferd”.

Prosjektets etnografiske karakter fanget interesse hos Norsk Folkemuseum og resulterte i utstillingen “Folk og Natur i Norge”, i juni 2014 i anledning av Grunnlovens 200 års jubileum. I 2015 ble det utstilling ved Gudbrandsdalsmusea (“Fotografisk rejse gjennom Gudbrandsdalen”), Hørte Dampfarveri og Bø Museum (“Telemark i det 21. hundreåret” samt bokutgivelse) og Vest-Telemark Museum (“Vest-Telemark i det 21. hundreåret” samt bokutgivelse). Samtidig har Luca Berti løpende samarbeide med etnografiske museer i en rekke land: Sverige, Danmark, Latvia, Estonia og Finland. Og nå også ved Romsdalsmuseet.

Fokuset på fotodokumentasjon har vært på landskap, hus, gamle kirker, gårder, veier. Men mest av alt rettes blikket mot folk og deres hverdagsliv, bekymringer og tanker. Målet er å skape et historisk og kunstnerisk portrett av Romsdal og dets landbrukskultur i det 21. hundreåret og at bevare det til de fremtidige generasjoner.

I anledning utstillingsåpning lanserer vi også Boka «Undrer meg på hva jeg får å se», med et utvalg av Luca Berti’s utstilling ved Romsdalsmuseet. De mange bildene fra reisene blir også en del av Romsdalsmuseets fotoarkivs 1,5 millioner eksisterende bilder - en arv til kommende generasjoner Romsdalinger som dokumenterer regionen vår i 2016!

Stad
Romsdalsmuseet
Kommune: 
Kategori: