Utstillinger Nordic Light

Foto:Arno Rafael Minkkinen. Fotokilde: Nordic Light.
Tysdag, 21 april, 2015 klokka 00:00
Onsdag, 22 april, 2015
Torsdag, 23 april, 2015
Fredag, 24 april, 2015
Laurdag, 25 april, 2015
...og vidare enda fleire datoar.
Vis/skjul alle datoar

Australske cowboyer, amerikansk småbyliv og eneboeren i Vågå. Temaene er mange på utstillingene som vises på fotofestivalen Nordic Light. Og i år skal de henge helt frem til 28. juni.

Utstillingsopplevelsene blir mange på årets Nordic Light Internasjonale Fotofestival i Kristiansund. Bilder av krig og konflikt, selvportretter i Adams drakt og nære dyreportretter henger side om side i utstillingene som rommer noe for enhver smak og interesse.

- Årets utstillinger blir de beste noensinne, ikke minst fordi vi har fått et nytt fantastisk utstillingslokale som bidrar til en enda bedre opplevelse, forteller festivalsjef Charles Williamsen.

Som i tidligere år henges det opp utstillinger over hele byen, men de fleste av dem plasseres i to gallerier, Nordic Light-huset og Jonas Eriksen. Sistnevnte er i bruk som utstillingslokale for første gang og er på2000 kvadratmeterover fire etasjer, med en flott beliggenhet på kaia i Kristiansund.

Nytt av året er at disse to galleriene vil holde åpent helt frem til 28. juni. På denne måten vil enda flere få anledning til å se de mange gode og visuelt sterke historiene.

- I utstillingene får du et utstnitt av hele verden. Det blir både internasjonalt og lokalt, og tidsepoken spenner fra tidlig 1900-tall og frem til idag. Her er det duket for mange og varierte opplevelser og gode øyeblikk, sier Williamsen. Totalt vises det over tredve utstillinger, med alt fra stjerner som Thomas Hoepker og James Nachtwey, til kameraklubber og barnehager.

Utvalgte utstillinger på Nordic Light International Festival of Photography 2015:

Håkan Ludwigson: Balls and Bulldust

Livet til australske cowboyer er alt annet enn kjedelig. Dyrene skal samles, markeres, kastreres og jages. De tilbringer halve døgnet på hesteryggen og natten i sovepose. Det er stekende varmt om dagen og isende kaldt om natten. Dette erfarte Håkan Ludwigson da han besøkte Australias Nordterritorie på 1980-tallet. I løpet av flere besøk over halvannet år fulgte den kjente reise- og reklamefotografen kvegdrivere i deres hverdag. Resultatet er bilder som ikke bare er visuelt slående, men som forteller en sterk historie om et tøft og krevende yrke i den australske utmarken. Bildene ble nylig gjenoppdaget etter mange år i bildearkivet, har siden blitt stilt ut flere steder og kommer nå i bokform.

Pieter ten Hoopen: Hungry Horse

Et tilfeldig stopp i den amerikanske byen med det pussige navnet Hungry Horse ble starten på et over ti år langt fotoprosjekt for nederlandske Pieter ten Hoopen. På veggene får du et innblikk i hverdagen i småbyen, preget av arbeidsledighet, fattigdom og narkotikamisbruk, men også mye medmenneskelighet og varme. Mange av utfordringene som har rammet byen, gjør seg gjeldende også i resten av landet. Ten Hoopen har skapt et portrett av en småby, som på mange måter også fungerer som et portrett av USA.

Elliott Erwitt: Personal Best for Leica

Reklame- og dokumentarfotografen Elliot Erwitt er mest kjent for sine svart-hvittfotografier av absurde, ironiske og humoristiske hverdagssituasjoner. Han startet sin karriere i 1950 som fotografassistent i den amerikanske hæren, og har vært tilknyttet Magnum siden 1953. Siden da har han jobbet som frilanser for en rekke magasiner, han har laget flere filmer, fungert som president for Magnum, gitt ut bøker og holdt utstillinger verden over. “Personal best for Leica by Elliott Erwitt” består av 50 ikoniske fotografier. Serien har vært vist på Leica-gallerier verden rundt og startet sin turne på Photokina 2012.

Giorgia Fiorio: The Gift

Hvordan utøver forskjellige mennesker sin tro? Spørsmålet sendte Giorgia Fiorio til alle verdens hjørner på leting etter svar. Hun møtte dansende dervisjer i Tyrkia, voodoo-prester i Haiti og thailendere som deltar i ekstreme renselsesseremonier. Ritualene er så varierte som de er mange, og det tok nesten ti år før hun sa seg ferdig med jakten. På Nordic Light kan du se bildene som er så vakre at de tar pusten fra deg.

Arno Rafael Minkkinen: Water, Water, Everywhere

Hva får egentlig en mann til å tilbringe 40 år med å kle seg naken ute i naturen – foran kamera? Arno Rafael Minkkinens livsprosjekt av selvportretter er virkelig i særklasse. Men han er ingen nudist. Snarere er det en tanke om å være så nær naturen som mulig. Å bli en del av den. Det er en følelse av frihet. Tidløshet. Skjønnhet. Og fysisk umulighet. Minkkinens bilder er like utrolige som de er vakre.

Marie Sjøvold: Midnight Milk

Marie Sjøvold retter kameraet mot seg selv og familien og tar opp temaer mange kan kjenne seg igjen i. For hva skjer med en kvinnes identitet når hun får barn? Sjøvolds bilder fokuserer på den indre konflikten som kan oppstå når hverdagen tar nye vendinger. Resultatet er bilder et sted mellom virkelighet og fiksjon, som ikke bare er slående vakre, men også tankevekkende. Bildene reiser videre til photo Romania i mai, som en del av et samarbeidsprosjekt mellom de to festivalene.

Photo Romania - Mihai Moiceanu

Rumenske Mihai Moiceanu besøker festivalen som en del av et samarbeidsprosjekt mellom Nordic Light og Photo Romania. Utstillingen er en reise gjennom de rumenske områdene Maramures og Bucovina, der livet fortsatt leves på gamlemåten, fotografert gjennom 15 år. Moiceanu har drevet som fotograf i 30 år og er også redaktør, fjellguide og arrangør av fotoreiser.

Nils Thune: ”Ola Haugen” og ”The Rule of Life”

Thune deltok på sin første fotoworkshop i 2010, i en alder av 47 år. En workshop ble til flere, og i dag har dokumentarfotografi blitt hans store interesse. I flere år har han fulgt eneboeren Ola Haugen i Vågå med kameraet. Samtidig har han reist verden rundt og besøkt klostre og fotografert stillheten som regjerer på disse stedene. På Nordic Light stiller Thune ut begge utstillingene.

Anders Beer Wilse

I år er det 150 år siden Norgesfotografen Anders Beer Wilse (1865-1949) ble født, og jubileet markeres over hele landet, i det som kalles Wilseåret 2015. Wilse reiste i flere tiår land og strand rundt og fanget ulike motiver i et moderne bildespråk. Han besøkte Kristiansund allerede i 1902 og vendte tilbake flere ganger. På Nordic Light vises et utvalg bilder fra Wilses reportasjer fra produksjonen av sild og klippfisk i 1922 og 1926.

Mai Loc

Vietnamesiske Mai Loc gjorde sterkt inntrykk under hans forrige besøk på festivalen i 2006. Historien om den tidligere sykkeltaxisjåføren som fikk en helt ny karriere etter å ha blitt gitt et kamera fra et norsk ektepar på ferie i Vietnam rørte mange. Mai Loc har tatt med seg et utvalg bilder fra hjemlandet. Her er eksotiske landskap fra Vietnam, poetiske bilder av hverdagslivet blant fiskere, saltprodusenter og blomsterselgere, portretter av unge og eldre og observante gatebilder.

For komplett oversikt over utstillinger, sted og åpningstider, se: www.nle.no/exhibitions2015-no

Nordic Light Internasjonale Fotofestival åpner 21. april og varer frem til 25. april. Utstillingene henger frem til 28. juni.

Stad
Kommune: 
Kategori: