Mine, dine og våre historier: Åpen dag i arkivet

Slik tar en imot gjester i arkivet. Vibeke Solbakken Lunheim, Ottar Andre Breivik Anderson, Jan Aakvik og Ragnar Albertsen.
Slik tar en imot gjester i arkivet. Vibeke Solbakken Lunheim, Ottar Andre Breivik Anderson, Jan Aakvik og Ragnar Albertsen.
Engelske og franske soldater under kampene om Narvik under i 1940. Foto: Arkiv i Nordland
Engelske og franske soldater under kampene om Narvik under i 1940. Foto: Arkiv i Nordland
Tirsdag 3. juni åpner arkiver over hele landet dørene på vidt gap for å la publikum dele sine personlige fortellinger. Sammen med flere av landets arkiver kan alle være med å nøste opp Norge og Europas felles kulturhistorie.

 

Europeana.eu er Europas digitale skattekiste – et bibliotek, arkiv og museum bestående av 33 millioner kunstverk, filmklipp, bilder, manuskripter og musikkinnspillinger. Her kan hvem som helst ta en virtuell omvisning på Louvre i Paris, lese fortellinger om første verdenskrig eller finne historiske fotografier fra forfedrenes amerikareise. Norske museer, bibliotek og arkiver bidrar mest i Europa sett i forhold til folketallet, med hele 1,8 millioner objekter hittil. Via Digitalt fortalt – den norske inngangsporten til Europeana – kan alle bidra med sine egne fortellinger førstkommende tirsdag.

– De ufortalte fortellingene er med på å fylle ut de sorte hullene i historien om Norge. Sett opp mot de lange linjene gir fortellingene små nærbilder som gir innsikt og forståelse og beriker den store fortellingen, sier Kristin Bolgård fra Kulturrådet.

Demokratisk deling

Uerstattelige skatter fra store kunstmuseer som Amsterdams Rijksmuseum, British Museum og Louvre bidrar på lik linje som beskjedne eiendeler som brev, smykker og falmede fotografier. Sammen kan vi fylle ut innholdet i historiske hendelser vi først og fremst kjenner fra utsiden.

Tirsdag 3. juni kan publikum få hjelp til å spille inn og bevare sine egne historier i Digitalt fortalt og senere i Europeana.eu. Det offisielle temaet, andre verdenskrig, er mer til inspirasjon enn begrensning.

Det blir åpen dag i arkivene i Karasjok, Nordreisa, Tysfjord, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Kristiansand, Kongsberg, Lillehammer og Hamar. Samme uke arrangeres to nye kurs i digital historiefortelling og det planlegges et frokostmøte i Oslo senere i juni.

Tidsplan:

3. juni - Åpen dag i arkivene: Opplandsarkivet Maihaugen, Statsarkivet i Trondheim / IKA Trøndelag / NTNU Universitetsbiblioteket / Trondheim byarkiv, IKA Møre og Romsdal, Arkiv i Nordland, IKA Kongsberg, Statsarkivet Hamar, Statsarkivet Bergen, Samisk arkiv Kautokeino, Statsarkivet i Kristiansand.

3. juni - Workshop på Árran Lulesamisk senter i Tysfjord

5. juni - Workshop på Nord-Troms museum

Midten av juni - Frokostmøte i Oslo

Se kart over alle aktivitene i Europeana Awareness-kampanjen.

Europas navle

Publikum oppfordres herved til å lete i skuffer og boder, og spørre gjenlevende slektninger og venner om deres minner fra krigen, før historiene forsvinner.

– Det er viktig å få mange stemmer inn i historiefortellingen! Alle kan bidra, og det kan de gjøre på Digitalt fortalt som en del av den europeiske dugnaden Europeana, sier Kristin Bolgård fra Kulturrådet.

– Vi er glade for at folk i Norge har mulighet til å berike og dele sin kollektive hukommelse gjennom Europeana. Dagens og fremtidens generasjoner vil være i stand til å oppdage et rikere syn på denne perioden, sier Jill Cousins​​, direktør for Europeana.

Les også artikkelen: Vil fylle krigshistoriens sorte hull

Kontakt

Sarah McSeveny-Åril, prosjektleder for Europeana Awareness: sarah.mcseveny-aril@kulturradet.no tel: 21 04 58 11/m: 46 79 53 21

Kristin Bolgård, kristin.bolgard@kulturradet.no, tel: 21 04 58 12/m: 97 77 67 49

Ranveig Gausdal, seksjonsleder arkivutvikling, ranveig.gausdal@kulturradet.no tel: 21 04 58 28

 

Om Europeana

Europeana er en digital skattkiste med 33 millioner bøker, filmer, malerier, kunstgjenstander, manuskripter og dokumenter fra 2300 bidragsytere. Portalen rommer hele Europas kulturhistorie og 30 språk. Europeana er finansiert av Europakommisjonen.

Europeanas omfattende innhold er tilgjengelig via en åpen lisens – CC0– og en API alle kan bruke til å formidle materialet.

Informasjonsside for eksperter på historie og kulturarv: pro.europeana.eu/

Mer informasjon om Europeana: europeana.eu

Følg Europeana på Twitter: @Europeanaeu og #AllezCulture

 

Kommune: