“On The Edge” - på kanten.

“On The Edge” - på kanten. Plakat.
“On The Edge” - på kanten. Plakat.
Video- og lydkunst på Smøla med unge kunstnere i internasjonalt format åpnet 1. juli og står fram til 30 september. Galleri Samvirke er i gang med sin fjerde sesong og niende prosjekt. Årets utstilling har fått tittelen “On The Edge” - på kanten. Tittelen refererer både til det geografiske og det eksistensielle ved å være menneske og det å leve ytterst i havgapet.

 

Ni nyutdannede studentene fra Kunstakademiet i Trondheim har jobbet til sammen i 14 dager frem mot utstillingen På Kanten. I tillegg har Samvirke invitert etablerte videokunstnere fra Danmark, Tyskland og New York. Den danske kunstneren Katja Bjørn er selv tilstede og vil både bringe med seg verker som gruppen har laget, og hun er også i gang med å lage verker relatert til Veiholmen som vises for første gang her ute.

Samarbeidet med kunstakademiet i Trondheim gir oss mulighet til å knytte nye nettverk og tiltrekke oss en yngre kunstscene og viktig for å etablere et profesjonelt kunstmiljø i regionen. Vi håper samarbeidet blir en årlig happening. Det er kort vei med hurtigbåten fra Trondheim til Edøya.

Kunstnerne får mulighet til å jobbe med materiale de finner på stedet og lager kunst spesielt til Galleri Samvirke og årets mønstring.

Vi får oppleve alt fra preformance-, lyd- , video-, malerkunst og skulptur. Utstillingen vil foregå både innendørs i galleriet og utendørs på Fiskeværet. Kunstnerne har gitt seg selv oppgaver i forhold til naturen og omgivelsene som de finner spektakulære. Vi får Veiholmen sett både fra fugleperspektiv og med undervannsbriller. Vi er veldig stolte av å kunne presentere et sammensatt spekter av kunstnere fra den internasjonale scenen.

Tittelen på kanten refererer til stedet som ligger ytterst i havgapet mot fiskebanker med navn som henspeiler på kant, egg, tamp og grunne. Dette er begreper som beskriver frodige og ressursrike forhold i havbunnen hvor horder av fisk beiter. Begrepene beskriver også vanskelige forhold som kan medføre forlis og tap. Å leve ved stupet, på kanten og ta risiko er en del av livet og uttrykk vi alle kan kjenne oss igjen i.

Vår drøm om å trekke verden hit til ytterkanten på nordvestlandet blir en realitet. Kunstneren Ole Nieling fra Nederland har invitert sine professorer og medstudenter fra Kunstakademiet i Enchede. De kommer og overværer årets ustilling på Samvirke.

Videoverket "sømanden og pigen" er et prosjekt som vises i en sjark liggende i havnen på Været. Verket er et samarbeid med kunstneren Katja Bjørn, Hartmut Stockter, og Phillip Simon og ble vist på Kunsthall Læsø i 2015 da Samvirke var tilstedet med prosjektet RASK. Dette er et godt eksempel på utveksling mellom andre kunstnerdrevne visningssteder i Norden.

Det må også nevnes at Samvirke har etablert samarbeide med Jon Arne Mogstad, professor på Kunstakademiet i Trondheim og initiativtaker til å omgjøre Surnadal busstasjon til en kunstresidens på Nordmøre og vi ser frem til å samarbeide om å etablere nye kunstnersentra i regionen.

Galleri Samvirke er igjen glad for å kunne gi alle nye kunstopplevelser og samtidskunsterfaringer ut i havgapet på Nordmøre.

Åpningstidene følger tidene på Coop Veiholmen

Utstillingen varer fra 1. juli til 30. september.

Prosjektet er støttet av; Norsk Kulturråd, Vederlagsfondet Norske Billedkunstnere, Smøla Kommune og Sør-Trøndelag Fylke.


 

 


Emneord: 
Kommune: