You carry your own joy with you wherever you go

Hageanlegg. Foto: Romsdalsmuseets fotoarkiv.
Hageanlegg. Foto: Romsdalsmuseets fotoarkiv.
Fra prydhagene på Fannestranda til Schwitters hytte på Hjertøya, fra fysiokratiske ideer til dada - gjennom historien har Molde og regionen vært både rekreasjons- og tilfluktssted, men også et sted for utprøving av tidsmessige strømninger og tanker. Lokalt klima og jordsmonn har tidvis vært grobunn for ideer som i høy grad var internasjonale og europeiske, drevet fram av enkeltpersoners innsats og nysgjerrighet. Utstillingen følger noen av disse sporene inn i vår egen samtid, og presenterer verk av fire kunstnere som arbeider med blant annet fotografi, video, tegning, collage og lyd.

 

Utstillingsåpning -You carry your own joy with you wherever you go- torsdag 10. oktober klokka 19.00 på Kunstnersenteret Møre og Romsdal.

Jason Havneraas (N), Carolina Jonsson (S), Trond Nicholas Perry (N) og Helen Petts (GB). 

Kurator: Anne-Gro Erikstad

 

Den britiske kunstneren og filmskaperen Helen Petts´ film- og lydinstallasjon, Throw Them Up and Let Them Sing, følger fluktruten til den tyske kunstneren Kurt Schwitters (1887-1948) fra Nazi-Tyskland via Norge til England. Dette arbeidet, som delvis er filmet i Molde og i Schwitters hytte på Hjertøya, presenteres her for første gang for et publikum i Molde. Petts arbeider ofte med kjente improvisasjonsmusikere i filmene sine, her er det Phil Minton, Roger Turner, Sylvia Hallett og Adam Bohman som improviserer på ulike objekter, vokal, et sykkelhjul og en hardingfele. Verket er opprinnelig laget som en stedsspesifikk installasjon for plassering ved siden av Kurt Schwitters Merzbarn Wall i Hatton Gallery i England, og har nylig blitt vist i på Trøndelag senter for samtidskunst og i utstillingen "Schwitters in Britain" hos Tate Britain, London. Helen Petts bor og arbeider i London. Hun har diplom i filmstudier fra Westminster University og MA i kunst fra Goldsmiths college i London og Middlesex University.

Trond Nicholas Perry arbeider i ulike media og ofte med skulpturer eller objekter som utforsker grensene mellom kunst og standardiserte produksjonsteknikker i design. Det er et sosialt aspekt så vel som en sterk poetisk tilstedeværelse i arbeidene hans, og slektskapet til en kunstner som Kurt Schwitters er tydelig blant annet i interessen for assemblage og musikalske installasjoner. I denne utstillingen vises en serie med tegninger og collager. Perry har MA i kunst fra NTNU, Kunstakademiet i Trondheim, og har inntil nylig vært basert i Warszawa, Polen. Han har nettopp flyttet tilbake til hjembyen Kristiansand.

Utstillingen presenterer en nyprodusert videoinstallasjon av den svenske kunstneren Carolina Jonsson. Jonsson henter film- og lydmaterialet fra naturen og landskapene i de nære omgivelsene, men gjennom omstendelige og tidkrevende prosesser og ved bruk av digital teknologi endres materialet og små forskyvninger i perspektivet introduseres. Erfaringen av tid er et gjennomgående tema i Jonssons arbeider. Carolina Jonsson har MA i kunst fra Kunstakademiet i Trondheim, og bor og arbeider i nærheten av Lidkøping i Sverige.

Jason Havneraas arbeider med fotografi og video med bakgrunn i sin egen historie og oppvekst i antroposofiske Camphill bofellesskap, først i Skottland og England, deretter i Norge. I disse samfunnene, som er inspirert av Rudolph Steiners filosofi, bor og arbeider mentalt tilbakestående mennesker sammen med funksjonsfriske. Havneraas skaper store fotografiske tablåer og videoer som samtidig som de dokumenterer de ulike festivalene og seremoniene som er en del av livet i disse bofellesskapene, er en iscenesettelse av minner fra egen oppvekst i det samme miljøet. I denne utstillingen vises foto og video av Havneraas. Havneraas har BA i fotografi fra University of Plymoth, UK, og MA fra Kunstakademiet i Trondheim.

Anne-Gro Erikstad er frilans kurator og driver LevArt (www.levart), en virksomhet som er knyttet til Levanger kommune og som initierer og tilrettelegger for kunstprosjekter lokalt i Levanger. Erikstad har lang erfaring i å arbeide med kunstprosjekter som forholder seg til lokale steder og spesifikke situasjoner. Dette er erfaringer og en interesse hun tar med seg når hun jobber i den hvite kuben eller andre utstillingskontekster. Erikstad har utdanning som billedkunstner fra ENSBA, det statlige kunstakademiet i Paris og i skapende kuratorpraksis ved Kunsthøgskolen i Bergen.

10. oktober – 17. november

Utstillingsåpning torsdag 10. oktober klokka 19.00

 

 

Emneord: 
Kommune: