1. februar åpner Romsdalsmuseet utstilling med Håkon Bleken i Krona

Alle rettigheter: Håkon Bleken.
Alle rettigheter: Håkon Bleken.
Alle rettigheter: Håkon Bleken.
Alle rettigheter: Håkon Bleken.
HÅKON BLEKEN. Kulltegning, collage og grafikk Maleren, tegneren, grafikeren og samfunnsaktøren Håkon Bleken, denne viktige stemmen i norsk kunst gjennom snart 70 år, fylte 9. januar 89 år. 1. februar åpner han en utstilling med kulltegninger og collager i ‘Krona’; alle arbeider fra de siste år. Tross sin høye alder møter vi her en kunstner som ufortrødent følger sitt livs kunstneriske prosjekt. Fortsatt forbauser og betar han oss ved sin evne og kraft til stadig å fornye seg; til stadig å levere bilder som fenger oss.

Bleken er mest kjent for sine fargesterke malerier og grafiske arbeider, men kulltegningene har alltid stått sentralt i hans kunstnerskap; en teknikk han gjennom en lang karriere har perfeksjonert og forfinet. Formspråket skiller seg frå maleriene; teknikkens svarte, på samme tid skarpe og fløyelsmyke fremtoning understreker den dramatiske tematikken i disse arbeidene som ofte går over i det abstrakte, men der figurasjonen er det bærende element.

Collage er en annen teknikk Bleken har brukt mye, som kunstneren Kurt Schwitters før ham. Collage-teknikken åpner for muligheter maleriet aldri vil kunne gi. Tilfeldige sammenstillinger av klipp og bilder fra aviser og lignende skaper her konstellasjoner som lever videre i en dialog som, selv om figurative elementer inngår, dreier seg om abstraksjon, om ren form. At tekstbrokker som måtte forekomme, korte eller lange, også kan fortelle en historie, er noe annet. «Det er formen som får meg til å lage bildet, ikke det litterære, men i møtet med publikum får det litterære en betydning.» - sier Bleken selv. Utstillingen rommer tre store collager, arbeider som inngår i en interessant dialog med collagene fra Merzhytta vist i Schwitters-rommet.

Biografi

Håkon Bleken f.1929 er oppvokst i Trondheim, og til tross for stadige reiser og utstillinger i inn- og utland, har han forblitt i sin fødeby og har alltid deltatt aktivt i byens kunstliv. Bleken fikk sin utdannelse i Trondheim under Karsen Keiseraas og Odvar Alstad og i Oslo under Jean Heiberg og Chrix Dahl, og debuterte på Høstutstillingen i 1951. I 1961 ble han del av trøndergruppa «Gruppe 5» som samlet avantgarden innen byens kunstliv: Håkon Bleken, Ramon Isern, Lars Tiller, Roar Wold og Halvdan Ljøsne. Gruppen ble nært knyttet til arkitektmiljøet på NTH (NTNU), der Bleken også underviste noen år.

Bleken har gjennom alle år vært en flittig utstiller og er representert i alle landets sentrale museer og offentlige og private samlinger. Han har utført en rekke utsmykninger både i kirkerom og i private og offentlige bygg, herunder Høyskolen i Molde. Litteraturen har alltid vært en inspirasjonskilde for Bleken; her henter han historier og temaer til sine bilder. Han har også illustrert bøker av bl.a. Karen Blixen, Kjartan Fløgstad og Knut Hamsun og laget litografi-mapper over Henrik Ibsens «Hedda Gabler» og Arne Garborgs «Haugtussa». Som få andre billedkunstnere har Bleken dessuten gjennom alle år vært en aktiv samfunnsaktør og tatt ordet og skriften i bruk som deltaker i den offentlige debatt

Utstillingen rommer 11 kulltegninger, 3 collager og 5 grafiske blad. Grafikken vil være tilgjengelig i butikken.

Emneord: 
Kommune: