Norsk Forfattersentrums 50-årsjubileum feires i Trondheim

Norsk Forfattersentrum 50 år!
Norsk Forfattersentrum 50 år!
Torsdag 20. september 2018 fyller Norsk Forfattersentrum 50 år, med feiringer i fem byer. Høsten 1968 fikk Bjørn Nilsen, Einar Økland og Tor Obrestad Den norske Forfatterforenings velsignelse til å starte et senter som skulle få norske forfattere ut på oppdrag, og sikre at de fikk skikkelig betalt. «Forfattere er nok glad i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det», som det stod i Forfattersentrums aller første pressemelding.

En suksesshistorie

Det er en vital 50-åring vi feirer: Den første høsten hadde Norsk Forfattersentrum ca. 100 medlemmer, formidlet 122 oppdrag og forsøkte å overleve på 10 000 kroner. I dag er over 1500 forfattere samlet i Norsk Forfattersentrum. Årlig formidler vi ca. 8000 oppdrag og fakturerer for over 30 millioner kroner på vegne av norske forfattere.

Til stede for forfatterne

 

Norsk Forfattersentrum skiller seg fra andre skribentorganisasjoner ved at vi er til stede med avdelingskontor i hver landsdel. Norsk Forfattersentrum utmerker seg også ved å være den eneste skribentorganisasjonen som samler alle typer forfattere, enten de skriver for barn, ungdom eller voksne, skjønnlitteratur eller sakprosa.

Jubileumsfeiring i Trondheim – med Nina Lykke og flere

Selve stiftelsesdagen 20. september blir markert med jubileumsarrangement i de fem byene vi har avdelingskontor: Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Kristiansand. Arrangementene vil både oppsummere Norsk Forfattersentrums historie og vise bredden i dagens medlemsmasse.

Norsk Forfattersentrum Midt-Norge har invitert Nina Lykke, Tora Seljebø og tidligere ansatte til festprogram på Litteraturhuset i Trondheim. Forfatter og dramatiker Åsmund Forfang, tidligere styreformann, forfatter og oversetter Bjørn-Erik Hanssen, tidligere ansatt, og nåværende avdelingsleder Guri Sørumgård Botheim vil fortelle historier fra Forfattersentrums ganger og drøfte organisasjonens formål og viktighet.

 

Program for kvelden:

- Forfattersentrum 50 år – en samtale mellom Bjørn-Erik Hanssen, Guri Sørumgård Botheim og Åsmund Forfang, leda av Siri Aurland Bredesen 
- Tora Seljebø leser
- Nina Lykkes forfatterforelesning: «Virkeligheten er verst»

Forfatterforelesningene arrangeres av Forfattersentrum, med den hensikt å skulle øke litteraturpraten i det offentlige rom. Nina Lykkes forelesning har fått navnet «Virkeligheten er verst», og hadde premiere på Litteraturhuset i Oslo 13. mai 2017: «Det begynner med dagboka. En tur med t-banen, en stemme på radioen, setninger og historier som fester seg i hodet. Hva er det som driver oss, hvorfor gjør vi det vi gjør og hva er det som ligger bak alt sammen. Hvorfor er vi her, og hvor skal vi hen etterpå.»

Kontakt

Informasjon om arrangementet: http://www.forfattersentrum.no/arrangement/norsk-forfattersentrum-50-ar/

I forbindelse med jubileet er både styreleder Mikkel Bugge og daglig leder Ingvild C. Herzog tilgjengelige for intervju, vi hjelper dere også mer enn gjerne med å komme i kontakt med sentrale personer i Norsk Forfattersentrums historie.


Emneord: