Catch 1212 2:2

Kunstnersenteret Møre og Romsdal presenterer Catch 1212 2:2 av Tanja Sæter.

Kunstnersenteret Møre og Romsdal viser i perioden 13. oktober til 18. november Catch 1212 2:2  -en separatutstilling med en av landets mest markante glasskunstnere. Utstillingens del 1:2 ble vist på RAM galleri i Oslo, og fortsettelsen vises nå i kunstnerens fødeby, Molde.

Tanja Sæter er en kunstner som utfordrer materialet til det ytterste i sine arbeider. Med en unik følsomhet for glassets tredimensjonale virkelighet skapes de skulpturelle objektene som utgjør denne utstillingen. Sæters skulpturer kombinerer tegningens impulsivitet og glassets fasthet og tyngde i et helt eget kunstnerisk uttrykk.

I den energiske, kraftige prosessen glassblåsing er skjer det en fascinerende transformasjon; i den andre enden kommer de svevende, nærmest dansende figurene som kunstneren har blitt kjent for ut. Ved hjelp av glassblåserens hemmeligheter skapes kunst av det glødende, foranderlige materialet, og transformasjonen er et faktum.

Utover å ha sin base i et solid håndverk tar Sæters arbeider form av visuelle dialoger, der betrakteren får bli invitert til å ta del i noen av kunstnerens personlige historier. Hun setter også uventede materialer opp mot hverandre; i denne utstillingen utforskes kontrasten mellom glassets harde overflate og tekstiler. Det uventede og overraskende står som sentrale stikkord i møte med denne glasskunstneren.

Som bakgrunn for utstillingen ligger et ønske om å finne mening og sammenheng i livets ulike hendelser, og en refleksjon rundt minnenes rolle i våre liv. I tittelen kan vi gjenkjenne en referanse til begrepet catch 22, men kunstneren ønsker ikke å legge føringer på betrakterens møte med verkene: ”Jeg har et abstrakt formspråk og liker generelt ikke å forklare folk hva de ser, jeg ønsker at det skal være åpent og foranderlig.”

Tanja Sæter er født i Molde og bosatt i Oslo. Hun har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Stockholm og Glasskolan i Kosta i Sverige. Hun har tidligere stilt ut blant annet ved biennalen i Venezia, Sveriges Glasmuseum og Issey Miyakes Design Museum i Tokyo. Hun har også gjort seg bemerket som designer og har mottatt flere priser for sitt arbeid, blant annet Kunsthåndverkprisen 2009 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) og Scheiblers Legat.

Under utstillingens første del på RAM galleri ble ett av arbeidene innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur.

 

Velkommen til utstilling!

Emneord: 
Kommune: