Den Norske Matfestival i Ålesund

Lokalmat restaurant. copyright: Bondens marked Sunnmøre SA. Illustrasjon: Tommy Rasmussen
Lokalmat restaurant. copyright: Bondens marked Sunnmøre SA. Illustrasjon: Tommy Rasmussen
Den Norske Matfestivalen i Ålesund skal formidle matkultur og inspirere til nyutvikling og rekruttering for profesjonelle aktører og det matinteresserte norske folk. 21. til 24. august blir Sparebanken Møre Arena omgjort til en eneste stor mathall. Matfestivalsjef Erling Østrem ser fram til fire dager med gode messetilbud, kokkekunst på høgt nivå og spennende matopplevelser fra regionen vår.

 

-Ved å flytte matfestivalen til Sparebanken Møre Arena, får vi samla både storhusholdningsmesse, mattilbud og flere norgesmesterskap under ett tak, sier Erling Østrem, daglig leder for Den Norske Matfestivalen.
NM i kokkekunst, servitør og klippfisk blir alle tre lagt til storhallen like ved Color Line Stadion. Viktige bransjetreff, som Dagligvaredagen, Pelagiske Dager, mat- og reiselivsseminar, samt publikumsretta kurs, er også viktige ingredienser for å skape faglig tyngde og bredde under festivalen.
 
God plass
Matfestivalen har i mange år vært en viktig del av festivaltilbudet i Ålesund, og Østrem håper at den og andre festivaler i framtida igjen vil legges til bysentrum og skape liv og røre der. På grunn av pågående vedlikeholdsarbeid i bykjernen, er det flere festivaler som må flytte på seg i år.
Østrem mener at i tillegg til fordelene ved samlokalisering og gode fasiliteter for å arrangere NM, er tilgjengeligheten god og tilgangen på gratis parkeringsplasser er stor ved Sparebanken Møre Arena.
-Og for publikum er det verdt å merke seg at det blir gratis inngang også i år, sier festivalsjefen. Han understreker at det også blir bedre plass inne for både utstillere og publikum, som kommer for å se og smake på alle godsakene.
Som arrangør er målet å skape en god samlingsplass for det matglade publikum - både private og profesjonelle. Ønskedrømmen er å fylle hallen med matopplevelser og mennesker, og gjenskape den gode stemninga fra festivalarenaen i sentrum.

Mathall
Den rundt 7.500 kvadratmeter store hallen kommer til å bli delt inn i tre soner. Den ene delen vil inneholde storhusholdningsmesse. I området som vender mot tribunene blir det NM-arena.
-Og i midtpartiet av hallen ønsker vi å gjenskape en mathall i miniatyr, forteller Østrem. Han legger til at det vil bli lagt stor vekt på å tilby gode restauranttilbud. Det blir blant anna lokalmatrestaurant i regi Nils-Henning Nesje og sjømatstand med servering ved Mindor Klauset fra Klippfiskakademiet, opplyser Østrem.
Bondens Marked er også i år en viktig del av kortreist mat-tilbudet.
-Vi må heller ikke glemme at det blir et rikholdig festivaltilbud med temakvelder hos hotell og restauranter i sentrum denne uka.

For folk flest vil Kulturnett Møre og Romsdal framheve Lokalmatrestaurant med kortreiste godbiter.
Lokalmatambassadør Nils-Henning Nesje og dyktige medhjelpere serverer kortreiste retter og drikke i Bondens markeds lokalmatrestaurant i mathallen.
Alle rettene som serveres er basert på produkt fra Bondens marked og basisråvarer fra Matmerk. Viktige samarbeidspartnere er også klippfiskbedrifta Jakob & Johan Dybvik AS, Rørosmeieriet, Sørengarden og Sande Sjømat.
 
Lokalmatforkjemper Nils-Henning Nesje er sjefskokk. Slagordet hans "Mat med hjerte" gjennomsyrer alt han foretar seg. Det er de ekte, reine smakene han ønsker å videreføre til dem han kokkelerer for. Som frilanskokk reiser han rundt for å servere matopplevelser og kunnskap til stadig flere mennesker.
Restaurantsjef er Jennie Haga, en av Norges fremste sommelierer. Kokk Ole-Christian Skogen bidrar også med sin kompetanse, i tillegg til et team av dyktige servitører.
Kaffebaren og kaffebrenneriet Jacu stiller med rykende fersk kaffe og egen barista.
Lokalmatrestauranten er i regi av Bondens marked Sunnmøre, i samarbeid med Matmerk, Mat Langs Nasjonale Turistveger, Innovasjon Norge og Landbruksavdelinga i Møre og Romsdal.
Restauranten blir bygd opp i mathallen, og arrangørene setter sin ære i å skape den rette atmosfæren som står i stil med maten. Spisestedet blir liggende i en egen del av hallen, der alle produsentene fra Bondens marked er samla.
 
Bondens marked er et torg der du kan kjøpe mat direkte fra produsenten. Råvarene er lokale og sporbare, så langt praktisk mulig, og foredlinga har et håndverksmessig småskalapreg. Produsentene står selv for salget, slik at du kan få all den informasjon du ønsker deg om produktet.
Opprinnelse, kvalitet og smak står i sentrum. Kjøttet kommer fra egne dyr eller dyr i lokalmiljøet, bæra er høsta sjøl og brøda bakt i egen ovn.

Kilde: Den Norske Matfestivalen


 

 

Emneord: 
Kommune: