Åpne Scener – opplev scenelivet på nært hold!

Blendahvitt. Foto: Teatret Vårt.
Blendahvitt. Foto: Teatret Vårt.
Lilla. Foto: Teatret Vårt
Lilla. Foto: Teatret Vårt
Norsk teater- og orkesterforening tok i fjor initiativ til det landsomfattende arrangementet Åpner Scener. Det viste seg å være svært populært på alle de musikk- og scenekunstinstitusjonene som deltok, med overveldende besøk og meget fornøyde publikummere. Også i år er Teatret Vårt med og har sitt arrangement lørdag 24. august

 

Høstsesongen ved en rekke av landets scenekunstinstitusjoner innledes i år med åpne hus, gratis aktiviteter og mengder av lavterskeltilbud. DE TO SISTE HELGENE I AUGUST kan publikum i flere norske byer få et innblikk i mylderet av aktiviteter på et scenehus når teatersjefer, skuespillere, dansere, teknikere og markedsførere på i alt 15 institusjoner over hele landet inviterer inn til alt fra hip hop-workshop og åpen audition til gratis ballettklasser og gate- eller skogsteater.

Arrangementet vil foregå på ulikt vis og til ulike tider, men konsentreres rundt de to siste helgene i august:

  • Fredag 23. - søndag 25. august
  • Fredag 30. august - søndag 1. september

Med det landsomfattende arrangementet Åpne Scener ønsker norske scenekunstinstitusjoner å senke terskelen for å ta seg en tur i teatret eller operaen og la publikum få innblikk i alt det fantastiske som rører seg rundt en sceneproduksjon. De to siste helgene i august inviteres derfor publikum i flere norske byer til å bli nærmere kjent med sitt eget teater, dansekompani eller operahus.

På i alt 15 scenekunstinstitusjoner landet over vil publikum bli invitert inn til alt fra hip hop-workshop med breakeren Navid fra Norske Talenter til å prøve seg på podiet under teatersjefens kritiske blikk, eller være flue på veggen under prøvene til høstens storsatsinger. Noen inviterer til åpne dører med titt bak kulissene, andre til Pecha Kucha-kveld med åpen påmelding, atter andre til husband og kostymeauksjon, Ibsen for dummies eller politisk debatt og nordafrikansk dans i niqab.

Det fristes endog med en skumringstur i marka hvor urgamle myter møter moderne hverdag i forestillingen «Night Tripper». Så her er det noe for enhver smak.
Åpne Scener fant sted første gang i fjor og er initiert av Norsk teater- og orkesterforening (NTO).

 

Hva skjer på Teatret Vårt?

Hvordan skapes en scenekarakter? Ta deg en tur innom det nye kulturhuset Plassen i Molde når Teatret Vårt arrangerer Åpne Scener lørdag 24. august 1200-1600. Her kan du treffe scenekunstnere og teatrets ansatte og få innblikk i noe av arbeidet og tankene bak teatrets forestillinger.

Program:
 
Kl. 11.00 - 16.00:
Lunsjtilbud i Kafe Kurt.

Kl. 12.00:
Samsnakk med regissør og idémaker Valborg Frøysnes om «Blendahvitt»

Kl. 13.00, 13.20 og 13.40:
«Skap en karakter». Bli med inn på systua og maskerommet og  få en prat med en instruktør.
 Varighet ca. 40 minutter.
 
Kl. 14.00:
Åpen prøve på «LILLA» av Jon Fosse

Kl. 15.00:
Tett på Eva Eklöf Mørkeset, kunstnerisk leder ved Barneteatret Vårt, i anledning at hun nylig ble tildelt stiftelsen Kjell Holms kulturpris.

ELLEN HORN ønsker velkommen til Åpne Scener
- Hvert år besøkes norske teatre og orkestre av om lag 2,5 millioner mennesker. Det er et høyt tall. Samtidig er dørstokkmila ofte lengre enn man tror, og vårt mål er å gjøre publikum oppmerksom på alle de store opplevelsene som venter på dem, og som kan stimulere både hode og hjerte, sier teatersjef Ellen Horn ved Riksteatret.

Ellen Horn har i en årrekke arbeidet for å gjøre scenekunsttilbudene mer tilgjengelige for stadig flere mennesker, og vi er derfor glade for at nettopp hun i år ønsker velkommen til Åpne Scener på vegne av de mange arrangerende institusjonene.

- Jeg vet ikke hvor ofte jeg støter på mennesker som sier at de så gjerne vil gå oftere i teatret eller konsertsalen, men at de i sin travle hverdag ikke helt får til å prioritere det, sier Horn. - Kanskje har de aldri opplevd den levende, nervepirrende stemningen som oppstår mellom sal og scene, eller kjent hvor godt det er å gråte og le sammen med andre de ikke kjenner?

HADIA TAJIK: - Scenen er din!
Vi er også stolte over at kulturminister Hadia Tajik omtaler Åpne Scener som et arrangement etter sitt hjerte i sin oppfordring til publikum om å ta instinstitusjonene i bruk under Åpne Scener:

- De færreste har sett med egne øyne hvilket fantastisk finsmurt apparat av mennesker som arbeider i kulissene mot ett og samme mål: at publikum skal få store opplevelser, sier Tajik. - Med Åpne Scener får vi se og oppleve hvordan Operaen, teatrene og konserthusene lager alle de magiske opplevelsene vi ser og opplever på scenen.

- Åpne Scener er et arrangement etter mitt hjerte, sier ministeren. - NTOs prosjekt gjør at folk (…) får sjansen til å møte profesjonelle fagfolk i alt fra sceneteknikk og lyd til kostymedesign og sminkører. Kanskje senkes terskelen for å ta seg en tur inn i et hus og en verden man ikke kjenner så godt, sier hun og avslutter: - Jeg håper publikum over hele landet tar en titt bak kulissene på en eller flere av våre fantastiske scenekunstinstitusjoner.

 

Emneord: 
Kommune: