Kunstnersenteret Møre og Romsdal presenterer årets første utstilling: Unheimlich.

Stille Natt. Kunstner: Ragnhild Ohma
Kunstner: Malin Lennström-Örtwall
Kunstnersenteret Møre og Romsdal presenterer Unheimlich av Malin Lennström-Örtwall og Ragnhild Ohma 24. januar – 24. februar. Utstillingsåpning torsdag 24. januar 18.00. I en ettertenksom og samtidig direkte utstilling introduserer de to kunstnerne Malin Lennström-Örtwall og Ragnhild Ohma publikum for en rekke viktige og til dels urovekkende temaer.

 

Som tittelen antyder er det den mørke motsetningen til begrepet ”hjemlig” som belyses gjennom de to kunstnernes arbeider. De viser installasjon og maleri, og lar de to teknikkene utfylle hverandre i et finslipt samspill i denne utstillingen som er spesielt satt sammen for KMR. Det politiske og det familiære tangerer hverandre i kunstnernes arbeider, og tilkjennegir en sterk og oppriktig samfunnsbevissthet.

Malin Lennström-Örtwall arbeider med installasjon, skulptur, tekst og foto. En gjennomgående avveining mellom det trygge og det sårbare kan gjenkjennes i mange av hennes verk. Etter flere opphold i Palestina de siste årene, har den sårbarhet man kan finne i de okkuperte palestinske områder vært et utgangspunkt for flere av hennes arbeider, med et særlig fokus på familien som institusjon. I Kunstnersenteret Møre og Romsdal viser Lennström-Örtwall objektbaserte installasjoner som diskuterer menneskelig sårbarhet på både en poetisk og politisk måte.

Ragnhild Ohma sine malerier tar utgangspunkt i fotografier funnet i private album, og undersøker de fotografiske avtrykkene som forfølger alle familier i vår tid. Relasjoner er et viktig tema. Det være seg mellommenneskelige relasjoner, relasjonen mellom fotografiet og maleriet, eller relasjonen mellom maleriet og betrakter. I utstillingen ved Kunstnersenteret Møre og Romsdal fokuserer Ohma på eksistensiell forgjengelighet. Ohma ser på maleriet som meningsbærende utover seg selv, at maleriet kan formidlesamfunnsaktuelle tema, men på en mer indirekte måte. Tematikken kan ligge som et bakteppe, som en ekstra dybde og dimensjon til det umiddelbare møte med det fysiske og visuelle maleriet.

Sammen beveger de to kunstnerne seg inn i et landskap av intime og familiære relasjoner og situasjoner, som oftere har en mørkere klangbunn enn det overflaten skulle tilsi.

Malin Lennström-Örtwall har sin utdannelse fra kunstakademiene i Bergen og Trondheim mens Ragnhild Ohma har sin utdannelse fra kunstakademiene i Bergen og Oslo. De tok sine mastergrader i henholdsvis 2009 og 2008, men har allerede rukket å delta på en rekke utstillinger i inn- og utland. Til daglig har kunstnerne sitt arbeidssted ved atelierfellesskapet Bergen Ateliergruppe.

 

NB! Mandager er Kunstnersenteret stengt. Se nettside for åpningstider.

Emneord: 
Kommune: