”Windows in Time”

Maleri av Peter Esdaile. Alle rettigheter: Peter Esdaile.
Maleri av Peter Esdaile. Alle rettigheter: Peter Esdaile.
Lørdag 27.september kl. 12 åpner Aalesunds Kunstforening maleriutstilling med kunstneren PETER ESDAILE – utstillingen har fått tittelen ”Windows in Time”.


Det vil bli maleriperformance lørdag fra kl. 1300. Søndag vil maleriperformace fortsette og det vil bli guidet omvisning i utstillingen ved kunstneren.

Peter Esdaile er født i Montreal i Canada i 1947, men kom til Norge i 1951 og vokste opp i Bærum. Etter et opphold i Madison Visconsin i USA fra 2006-2012, har kunstneren og hans familie flyttet tilbake til Norge, og funnet sitt sted på Tjøme. Esdaile fikk sin kunstutdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi i Oslo. Allerede som akademistudent debuterte han i Unge Kunstneres Samfunn i 1971, og siden er det blitt en hel rekke separatutstillinger, og han har også deltatt på flere gruppe- og kollektive utstillinger i inn- og utland. Han kan også vise til utstillinger utenfor Norge, bl.a. i København, Stockholm, Helsinki, og Houston, Texas. Han har hatt flere større utsmykningsoppgaver, bl.a. en monumentalskuptur for Betanien Sykehus i Bergen og oppdrag for Bærum kommune. Esdaile er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo kommunes kunstsamlinger, Norden Hus i Reykjavik og en rekke andre offentlige og private samlinger.

Peter Esdaile betegnes som nyskapende, utforskende og uredd i forhold til nye teknikker og formspråk. Han beveger seg like naturlig innenfor et abstrakt som et figurativt billeduttrykk, og man fornemmer ofte en surrealistisk stemning i møte med hans bilder. Han arbeider ofte lag på lag der elementer og objekter forsvinner og dukker opp mellom malingslagene, og behersker også teknikker som grafikk, relieffer og skulptur. Professor Øivind Storm Bjerke skriver for tiden på en kunstbok om Esdaile.

Kunstneren sier selv om utstillingen ”Windows in Time”
Denne utstillingen er hva noen på engelsk vil kalle otherwordly, av en annen verden. Samtidig er den klart gjenkjennbar.
Den handler om Tiden som begrep, som fysisk sansing og fornemmelse, som lineært, sekvensielt forløp, eller som punkter av et NÅ, øyeblikk som kan romme mye og lite, alt etter hvordan vårt nærvær og vårt sinn velger å oppfatte dette. Man snakker om ”vinduer av tid”, der det gjelder å gripe sjansene, gripe dem for sent, eller rett og slett ikke handle. 

Mine bilder handler om rom for handling og hvile, med og uten utsikt, der man ser og blir sett.

Emneord: 
Kommune: