”Slaget ved Hjørungavåg, 2013”

Aalesunds Kunstforening presenterer utstillingen ”Slaget ved Hjørungavåg, 2013”, en billedserie på 40 bilder av Håvard Vikhagen fra og med lørdag 2. mars.

 

Håvard Vikhagen er født i Hjørungavåg og helt fra hans barndom har fortellingene omkring Slaget i Hjørungavåg fulgt kunstneren. Han har lenge ønsket å billedgjøre slaget, men har vegret seg for å havne ut i en nasjonalromantisk vikingbegeistring. Det som fikk han ”i gang” for alvor var et møte med forfatteren Thorvald Steen som bifalte ideen hans, og mente at dette var noe som kunne ha verdi for flere. Slaget ved Hjørungavåg var en overfallstrid fra danskene der norske jarler og sivilbefolkningen rundt Hjørungavåg ble utsatt for et bestialsk angrep gjennom danskenes jakt etter territorium og herredømme.

Vikhagen ønsker å få fram det brutale og gruvekkende, men samtidig skildre samhold, glede og det daglige livet til de som bodde midt oppe i denne striden, gjennom å bruke et delvis naturalistisk, dokumentarisk, og ”fargedempet” språk.

I boka har forfatteren Thorvald Steen skrevet et essay rundt slaget der han gir sine betraktninger av det voldelige som skjedde den gang, satt opp mot dagens terrorangrep. Serien og boken ”Slaget ved Hjørungavåg, 2013” blir dermed sett og tolket gjennom to kunstneres blikk, og langt fra den fortellingen mange av oss har fått gjennom folkeskolens heroiske fortellinger om vikinger og tokter på land og hav.

 

 

Billedserien vil også foreligge i bokform på åpningen med tekster av forfatteren Thorvald Steen.

 

Denne utstillingen kan sees til 16.mars – da vil den bli erstattes av nok en utstilling av Håvard Vikhagen, da med ”nyere maleri”.

 

 

 

Åpningstider:

tirsdag-fredag 11-16

lørdag 11-15

søndag 12-16

mandag stengt

 

 

Aalesunds Kunstforening
Anne Standal - intendant
tlf. 70 12 22 37/915 45 374
www.alesundkunstforening

 

 

 

Emneord: 
Kommune: