Boklansering på Patrick Volckmar

Spansk-Norske affærer. Bokomslag: Dreyers forlag.
Spansk-Norske affærer. Bokomslag: Dreyers forlag.
Lansering av boka "Spansk-norske affærer" - La compañia de Maderas – møt forfatter Knut H. Aukrust og hør historien om La Compañia de Maderas, et unikt norsk industrieventyr i Spania gjennom 150 år – og som startet i Kristiansund.

Fortellingen om det spanske Trelastkompaniet er et vitnesbyrd om et langvarig, ukjent og unikt norsk industrieventyr, men også om et stykke norsk utvandringshistorie. Grunnleggeren var fra Kristiansund og het Johan Sørensen. Han kom til Santander i 1857 og startet det som skulle bli et av de største foretak innenfor sin bransje med fabrikker, sagbruk og utsalgssteder flere steder i Spania; Santander, Bilbao, Pasajes, Gijon, Madrid, Sevilla, Murcia og Alicante.

Til sammen omfattet selskapet flere hundre nordmenn. I presentasjonen på museumskafeen P. Volckmar vil hovedfokuset være på tre sentrale skikkelser som alle hadde røtter i Kristiansund. Familien Sørensen har gått under radaren i Kristiansund, med Johan Sørensen og hans søsken og foreldre. De representerte et omfattende nettverk lokalt, nasjonalt og internasjonalt. En av annen av gründerne var Frithjof Plahte, født i Kristiansund, og senere med bånd til byens handelsvirksomhet. Magnus Blikstad var fram til 1926 selskapets suverene leder. Han startet sin reise ut i verden fra Kristiansund, med morens familie Hauff som læremestre. I Kristiansund har han også en egen gate oppkalt etter seg, etter at han opprettet et legat til ære for sine svigerforeldre skipper Kulø og frue. Foredraget vil løfte fram mye ukjent stoff, vi skal følge de tre fra Kristiansund og deres familier tett på, i oppgangs- og nedgangstider, fra konkursens rand og til aksjeboom, i liv og død.

Arr.: Nordmøre museums venner

Emneord: 
Kommune: