Utstillingsåpning Kristine Roald Sandøy/Kristoffer Myskja

The Brazz Dream. Alle rettigheter: Kristine Roald Sandøy
The Brazz Dream. Alle rettigheter: Kristine Roald Sandøy
”Maskin som bruker tusen år på å skru av seg selv”. Alle rettigheter: Kristoffer Myskja
”Maskin som bruker tusen år på å skru av seg selv”. Alle rettigheter: Kristoffer Myskja
Kunstpopbandet Aukra. Pressebilde. Alle rettigheter: Aukra
Kunstpopbandet Aukra. Pressebilde. Alle rettigheter: Aukra
Utstillingsåpning torsdag 28. november klokka 19.00 på Kunstnersenteret Møre og Romsdal. Minikonsert med AUKRA på åpningen

Kunstnersenteret Møre og Romsdal har i år markert sitt 35-årsjubileum og avslutter jubileumsåret med å invitere til en helt spesiell utstilling. På åpningen inviterer vi også til en minikonsert med kunstpop-bandet AUKRA.


I denne utstillingen møtes to kunstnere som begge har det kinetiske og bevegelige som et sentralt omdreiningspunkt for sin praksis. Til tross for sin unge alder har både Kristoffer Myskja og Kristine Roald Sandøy gjort seg bemerket både i Norge og utenfor landets grenser med sine originale og ofte overraskende installasjoner. Til felles har de en nysgjerrig og leken holdning i arbeidet med å utforske bevegelsens natur. I begge kunstnernes installasjoner står også relasjonen mellom skulptur og publikum som et sentralt og avgjørende punkt.

Kristine Roald Sandøy (f. 1982) kommer fra Vigra i Giske kommune. Hun fullførte sin mastergrad i 2011 ved Kunsthøgskolen i Oslo med hovedvekt på metall. Balanse og gravitasjon er grunnleggende elementer i hennes arbeider, som på poetisk vis utforsker materialets egenskaper i møte med omgivelsene. Hennes balanseskulpturer stiller spørsmål om bevegelighet, men står i utgangspunktet stille – til de blir påvirket av publikum.
”Eg er opptatt av møtet mellom publikum og verk, og eg er ute etter å skape spenning mellom desse to partane. Eg legger stor vekt på sjølve skapinga av ein skulptur for å gi den personlighet gjennom mitt formmessige vokabular.”
Sandøy har deltatt på en rekke utstillinger i hele Norge, og i tillegg til sine installasjoner har hun også jobbet med scenografi i flere prosjekter. Hun vant Anders Jahres Kulturpris for yngre kunstnere i 2011. Hennes installasjoner kommuniserer med publikum blant annet ved å ta i bruk humor som virkemiddel.
”Eg trur at det ved humor og leik dannar seg eit nytt rom for forståing, innleving og refleksjon. Tematisk sett jobbar eg med kva forventninga til det vi trur skal skje kan ha å seie for opplevinga av skulpturen.”

Kristoffer Myskja (f. 1985) er fra Trondheim, og fullførte sin utdannelse ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2008. Han lager mekaniske skulpturer som ofte lodder dypere filosofiske problemstillinger, slik som hans ”Maskin som bruker tusen år på å skru av seg selv”, som vil vises på Kunstnersenteret i denne utstillingen. Gjennom samspillet mellom en poetisk nysgjerrighet og en utførlig håndverksmessig presisjon har Myskja skapt sin egen kunstneriske nisje. Han lar publikum møte et univers der maskiner går i dialog med det menneskelige.
”Jeg arbeider primært med problemstillinger rundt teknologi og menneskers bruk av den, men også en bredere, mer generell utforskning av systemer i endring og krefter som påvirker hverandre.”
Myskja har deltatt blant annet på Kinetica Art Fair i London og stilt ut ved Ikon Gallery i Birmingham. Han har også hatt flere større utsmykkingsoppdrag rundt i landet.

Utstillingen står fra 28. november - 31. desember 2013.

AUKRA: Søskenparet Amanda og Marius Varhaugvik (SE/NO) utgjør den nye, spennende elektroduoen AUKRA. AUKRA lager teatralske lydbilder og rå beats som trenger gjennom hud og ben. Deres liveshow ligner egentlig aller mest på en kunstnerisk performance, der video og kostymer er like sentralt som lyden. AUKRA har spilt på et flertall klubbscener i Stockholm, på PSTEREO festivalen 2013 og ble nylig kåret til Ukas Urørt på P3 med singelen ”Blue Island”.

 

Emneord: 
Kommune: