Utstillingsåpning med kunstnerne Leonard Rickhard og Ingeborg Stana.

Maleri av Leonard Rickhard. Foto: Alle rettigheter Leonard Rickhard
Maleri av Leonard Rickhard. Foto: Alle rettigheter Leonard Rickhard
Maleri av Ingeborg Stana. Foto: Alle rettigheter Ingeborg Stana
Maleri av Ingeborg Stana. Foto: Alle rettigheter Ingeborg Stana
Leonard Rickhard. Pressefoto.
Leonard Rickhard. Pressefoto.
Ingeborg Stana. Pressefoto.
Ingeborg Stana. Pressefoto.
Velkommen til utstillingsåpning lørdag 28. september kl. 12.00. Kunstnerne er til stede på åpningen. Maleri av Leonard Rickhard og utstillingen "The Artic" av Ingeborg Stana i sal 2.

 

Leonard Rickhard fra Tvedestrand, er en kunstner som Aalesunds Kunstforening er utrolig glad og stolt over å endelig å kunne ”dele” med dere. Det er for øvrig første gang han stiller ut her.

Leonard Rickhard har en ubestridt posisjon i norsk kunstliv og hans innstendige arbeid med maleriet har gjort ham til en av de viktigste malerne i vår tid.  Det ”rickhardske” billedunivers er særegent og umiskjennelig, slik at har man først sett verk av Leonard Rickhard vil man straks dra kjensel på hans karakteristiske bildeverden: isolerte mennesker som utfører et arbeid, plansjetegninger, modellfly, hus og bjørketrær, fugleskap, militærbrakker - for å gi noen ”enkle” stikkord.  Leonard Rickhard har uttalt at ”utstillingen er mitt kunstneriske mål” – og den enkelte utstilling er resultat av en svært langsom prosess med mange avveininger.

Lotte Sandberg skriver i aftenposten 17.10.2012 ” Rickhards objekter og figurer er tydelig artikulert og bildene oppleves som klare og rasjonelle, men paradoksalt nok også uklare og irrasjonell; de unnslipper mening lik uløselige gåter”.

Hans cv viser prestisjefylte innkjøp både til offentlige og privat samlinger, bl.a. Moderna Museet i Stockholm, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Nasjonalgalleriet, Museet for Samtidskunst i Oslo, Dronning Sonjas samling, Telenor og. Storebrands Kunstsamlinger.  Han var festspillutstiller i Bergen 2009. Filmfestivalutstiller i Haugesund i 2010. Han mottok Prins Eugen-medaljen på Stockholms slott i 2000 og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av Den kongelig St.Olavsorden i 2009. I 2012 ble det utgitt en gjennomillustrert bok om kunstneren på Arnoldshe Art Publishers, som dokumenterer Leonard Rickhards 40 årige kunstnerskap. 

Ingeborg Stana født i Oslo, presenterer seg for første gang her i vår kunstforening.  Hun er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo og Det statlige kunstakademi i Firenze. Hun er bl. annet innkjøpt av Malmö Konstmuseum, Göteborgs kulturråd, Rikshospitalet, St. Olavs hospital og Hydro.

I 10 år har Ingeborg Stana perfeksjonert sine skystudier i en minimalistisk landskapstradisjon. Med sin separatutstilling The Arctic i Aalesund kunstforening går hun nye veier. Motivene er inspirert av turer til Svalbard og på Hardangervidda. De lyse himmelhvelvingene går nærmest i ett med horisonten. Betrakteren finner seg løftet høyt over bakken og horisonten endres med ståstedet. Hvor starter himmelen og hvor slutter horisonten?  - For meg sier den subtile kontrasten mellom himmel og jord noe om tilværelsens skrøpelighet og svimmelhet, samt vår sårbare posisjon overfor naturen, sier Stana.

I tillegg til maleriserien The Arctic viser Stana kunst-videoen Lost in the Woods. Filmen ble presentert på InsideOut - Latest trends of Western Videoart, WHITE BOX MUSEUM OF ART Beijing in China, 2012. GAD, Oslo i 2011 og Arte Video Roma Festival 2011, i Roma, Italia. Filmen ble også nominert til C.A.R.M.A. Prize 2011.

Ps.  I vår stilte Ingeborg Stana ut i Haugesund kunstforening, der tre tidligere filmfestivalutstillere - Ørnulf Opdahl – Håkon Bleken og Kjell Nupen skulle velge å ha med hver sin yngre grafiker de mente fortjente oppmerksomhet. ØRNULF OPDAHL inviterte med INGEBORG STANA.

 

Emneord: 
Kommune: